Appel kaneel slof

Afgelopen week was mijn moeder jarig en moest er natuurlijk weer wat lekkers gebakken worden. Sloffen doen het hier altijd goed en de Caramel slof blijft een favoriet. Met een lading aan appels leek het me ook een goed plan om eens een appel kaneel slof te maken.
 
Deze appel kaneel slof lijkt wat op een open appeltaart, omdat de appeltjes even mogen bakken en stoven in de pan. Zo worden de stukjes zachter maar blijven ze een bite houden. Heerlijk met wat suiker en een beetje kaneel! Een volgende keer zou ik de slof afmaken met wat kaneelsuiker, dat staat natuurlijk erg feestelijk over de slagroom!
Appel kaneel slof | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor het deeg (voor 2 sloffen):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 175 gram amandelspijs
– 30 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg)
Voor de appel topping (voor 1 slof):
– 25 gram boter 
– 3 middelgrote appels, ik nam jonagold
– 2 el bruine basterdsuiker
– 1 tl kaneel
Voor de topping
– 100 ml slagroom
– 1 el suiker
– Optioneel kaneelsuiker
 

Bereidingswijze

Het recept is voor twee sloffen, mocht je er maar een willen maken is het invriezen van het overige deeg een goede oplossing. Zo kun je namelijk op ieder gewenst moment een heerlijke slof op tafel toveren.
 
Start met het maken van het deeg, het moet namelijk een uur in de koelkast rusten. Het deeg brokkelt snel na het koelen, niet erg want het plakt namelijk ook naadloos aan elkaar door deze eigenschap. Meng voor het deeg de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met een mixer tot een egaal mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Mocht dit met de mixer niet lukken, kneed het dan even met de hand. Verpak het deeg in plasticfolie of leg het in een ziplock zak en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
 
Maak dan de frangipane. Dit is een aangemaakte spijsvulling die je meebakt. Mix hiervoor de zachte boter, amandelspijs en het overgebleven eiwit tot een egaal mengsel. Doe dit in een spuitzak en leg op kamertemperatuur weg. 
 
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes. Bak ze ongeveer 10 minuten in de boter op een middelhoog vuur, voor de suiker en kaneel er bij mogen. Laat dit nog 10 minuten pruttelen en laat het afkoelen in een kom. Doe de blokjes wanneer ze koud zijn in een zeef en vang het sap op. Dit breng je straks gedoseerd aan over de slof.
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het deeg uit op het bakpapier tot ongeveer anderhalve centimeter dik. Steek met de sloffenvorm de vorm uit en laat de vorm erom staan. De randjes hoef je niet te bekleden, het deeg rijst namelijk een stukje. Spuit met een ruime centimeter ruimte de binnenkant vol met wat frangipane. Bak de slof(fen) in 25 tot 30 minuten goudbruin. Laat de afkoelen in de vorm.
 
Verdeel eerst de gebakken appels over de slof en giet er daarna gedoseerd wat nat over. Niet teveel, je wil niet dat de slof te nat wordt. Klop dan de slagroom met de suiker tot stevige pieken. Vul een spuitzak met spuitmondje en maak een mooie lange toef over de slof. 
Print Friendly
3 Responses to “Appel kaneel slof”
  1. Nelleke says:
    • HandmadeHelen says:
      • nelleke says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *