Appelflappen

 Wauw! Wat is dit jaar voorbij gevlogen. Niet alleen is dit recept voor appelflappen het laatste recept wat ik in 2015 met jullie deel, het is ook de laatste binnen mijn streekbaksel challenge. Eerlijk is eerlijk, streekbaksel werd voornamelijk ‘van oorsprong Hollands’. Ze zijn allang niet meer aan een bepaalde streek gebonden, op enkele baksels na.
 
Deze appelflappen maakte ik vroeger als kind al en is net even wat anders dan de traditionele oliebol of appelbeignet. Geen nare geurtjes in je huis of kleren, maar een simpele en snelle manier om toch feestelijk het jaar uit te gaan!
Appelflappen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig

Voor 10 mini appelflappen of 5 grote
– 5 plakken bladerdeeg uit de vriezer
– 1 grote elstar appel of 2 middelmaat 
– 1 el suiker
– 1 tl kaneel
– Geklutst ei + suiker ter decoratie
 

Bereidingswijze

Laat het bladerdeeg alvast ontdooien, maar laat de plastic velletjes er wel onder liggen en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil dan de appels en snijd ze in kleine blokjes. Voor mini appelflappen mogen ze zelfs nog iets kleiner dan voor een grote appelflap. Hussel de appelblokjes dan door elkaar met de suiker en kaneel en pas dit eventueel naar smaak wat aan.
 
Voor mini appelflappen snij je de grote vierkante velletjes diagnoaal door, waardoor je 10 driehoekjes hebt. Verdeel de appel vulling over de plakjes bladerdeeg maar zorg wel dat je randjes vrij blijven. Het is verleidelijk ze teveel te vullen, maar dit gaat echt ten koste van je appelflap. Druk de randjes goed dicht, eventueel met een vork.  
 
Bestrijk de appelflappen met wat geklutst ei en bestrooi ze daarna met wat kristalsuiker. Bak de appelflappen zo’n 20 minuten tot ze goudbruin zijn op 200 graden celsius, laat ze even wat afkoelen voor je ze serveert. 
 
Print Friendly
2 Responses to “Appelflappen”
  1. Lianne says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *