Bladerdeegtaart met passievrucht vulling

Wat een hitte nog steeds! Hoewel ik eigenlijk niet van plan was mijn oven aan te zetten met dit weer, maak ik voor deze bladerdeegtaart absoluut een uitzondering! Een knapperige bodem, gevuld met zachte passievrucht vulling. 
 
De vulling is geïnspireerd op de passievrucht koekjes die ik vorig jaar bakte voor Valentijnsdag. Dit keer liet ik de zaadjes weg uit de pulp, zodat je een gladde curd overhoud. Door deze wat luchtiger en lichter te maken met wat opgeklopte slagroom heb je een heerlijke vulling voor een snelle en makkelijke taart! Met onderstaande hoeveelheden curd hou je iets over, dit is ook heerlijk over wat vanille ijs of door de yoghurt!
Bladerdeegtaart met passievrucht vulling | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor de passievrucht curd
– 55 gram passievrucht pulp (zonder de zaadjes)
– 100 gram suiker
– 85 gram boter
– 2 tl citroen sap
– 1 ei maat L op kamertemperatuur
– 1 eidooier op kamertemperatuur
Voor de passievrucht vulling
– 180 gram passievrucht curd
– 200 ml slagroom
– 1 el suiker
Voor de bodem
– 1 rol vers bladerdeeg (270 gram)
– 1 ei geklutst
– 50 gram witte chocolade
Decoratie
– Vers rood fruit en eventueel extra passievrucht
– Witte chocolade schaafsel
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de passievruchtcurd voor de vulling. Deze is iets zoeter dan een traditionele lemoncurd maar minstens net zo lekker. Meng voor de curd de passievruchtpulp, suiker, boter en citroensap in een kleine pan. Verhit de ingrediënten zodat de suiker kan oplossen en de boter smelt, maar laat het niet koken. Klop het ei en de eidooier in een kom tot een egaal mengsel en blijf kloppen terwijl je langzaam het warme passievrucht mengsel toevoegt. Eenmaal samen gaat het mengsel terug in de pan om de vulling nog wat in te dikken. Blijf continu roeren op een niet te hoog vuur voor ongeveer 5-6 minuten, tot de achterkant van een lepel bedekt blijft. Laat het daarna in een kom afkoelen en zet het afgedekt in de koelkast. In de koelkast dikt het mengsel nog wat verder in.
Bladerdeegtaart met passievrucht vulling | HandmadeHelen
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Ik gebruikte voor de bodem een rechthoekige taartvorm van 36 x 13 x 2,5 cm die ik bij Dille Kamille kocht. Vet hem in met wat bakspray en leg hier het bladerdeeg in, waarbij je ook de randjes bekleed. Snij het overtollige deeg af. Prik gaatjes in de bodem en leg een stukje bakpapier in met een klein laagje blindbakvulling. Ga met een kwastje over de randen met het geklutste ei. Bak de bodem zo’n 15 minuten met de blindbakvulling en daarna nog 10 minuten zonder de vulling zodat de binnenkant ook kleur krijgt en gaar bakt. Laat de bodem volledig afkoelen.

Smelt de witte chocolade en smeer de binnenkant van de bodem hiermee in. Dit voorkomt een zachte bodem, zodat hij niet direct dezelfde dag op hoeft. Klop dan met een handmixer de slagroom stijf met de eetlepel suiker. Wanneer dit stevige pieken heeft mag de passievrucht curd erdoor worden geroerd. Ik vond 180 gram een goede smaak geven, maar pas dit eventueel wat aan. Vul de bodem met de passievrucht vulling en decoreer hem met vers fruit en wat chocolade schaafsel. Bewaar hem in de koelkast en laat het minimaal een uur wat opstijven voor je het aansnijdt.
Print Friendly
4 Responses to “Bladerdeegtaart met passievrucht vulling”
  1. Lianne says:
    • HandmadeHelen says:
  2. Anne-Marie says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *