Boterkoek

Het bakken van boterkoek verliep bij mij niet altijd vlekkeloos. In het verleden heb ik dan ook al diverse pogingen gedaan. Het is geen moeilijk recept, maar het vraagt even wat handigheid Je hebt namelijk niet veel nodig en kan er ook genoeg mee gevarieerd worden. Maar… verlies de tijd uit het oog, of bak de boterkoek te lang en hij wordt droog… Dat willen we dus niet!
 
Deze boterkoek is dus een heerlijke basis. Op zichzelf al een heerlijke koek en absoluut een recept wat ik vaker blijf maken, maar voeg bijvoorbeeld eens wat kokos toe met daarover wat gesmolten chocolade of neem stukjes appel en bak deze mee en je hebt ineens een compleet andere smaak. 
Boterkoek | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor een 24 cm bakvorm
– 200 gram boter op kamertemperatuur
– 185 gram suiker
– Snufje zout
– 1 ei maat M
– 1 tl vanille extract
– 260 gram bloem
– 1 geklutst ei om te bestrijken
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven alvast voor op 165 graden Celsius. Mix met een handmixer de boter, suiker en het snufje zout tot een romig mengsel wat iets lichter van kleur wordt. Dit duurt ongeveer een minuut of 4. Voeg dan de vanille extract en het ei toe en mix dit kort door. Als laatst mag de bloem worden toegevoegd tot een plakkerig mengsel.
 
Ik bak mijn boterkoek in een speciaal boterkoek bakblik. Deze heeft een metalen stripje wat onder de koek door kan en de koek los maakt van de bakvorm. Mocht je deze vorm niet in je bezit hebben, bak hem dan in een springvorm met een stukje bakpapier eronder om hem makkelijk te lossen. Ik vet mijn bakvorm bij het bakken van boterkoek niet in, er zit genoeg boter in waardoor invetten overbodig is.
 
Vul de bakvorm met het mengsel en druk dit plat met de achterkant van en lepel. Wanneer je deeg teveel plakt kun je de achterkant van je lepel wat natmaken zodat je een egale bovenkant hebt. Bestrijk de koek dan met wat geklutst ei en maak met een vork het typerende ruitjes patroon bovenop de koek. Bak hem dan in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar. Bij boterkoek wil je voorkomen dat hij droog wordt, een iets lichtere koek is daarom ook niet erg! Zo weet je dan hij in ieder geval zijn smeuïgheid behouden heeft. Laat de boterkoek in de bakvorm afkoelen voor je hem losmaakt en op een bord kiept.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.