Chocolade koffie cupcakes

Begin december mocht mijn broertje afrijden voor zijn rijbewijs. Erg spannend, maar we wisten dat hij het zou halen! Als verassing bakte ik voor hem chocolade cupcakes met koffie, uit het boek van Rudolph van Veen, ‘Rudolphs cupcakes compleet’. Chocolade met koffie, want er gaat namelijk koffie door zijn standaard chocolade cupcake recept. Met een toef van vanille botercrème als als garnering een mokka boon is het een echte traktatie voor zo’n feestelijke gebeurtenis.
 
Deze cupcakes waren een goed moment om wat nieuwe cupcake papiertjes te testen. Deze komen van de hema en zitten volgens mij in het blijmakers assortiment. Ik kwam ze perongeluk online tegen op de site van de hema. Duur zijn ze absoluut niet, je krijgt er namelijk 100 voor één euro. Er zijn verschillende kleurtjes en designs, maar voor deze klassiek ogende cupcake leek donkerblauw me perfect. De papiertjes zijn iets kleiner aan de onderkant dan ik gewend was van bijvoorbeeld het merk House of Marie. Verder zijn in ieder geval de donkerblauwe papiertjes erg fijn! Je ziet nog steeds de kleur, ondanks de donkere kleur van de cupcake. Ze laten niet los en zijn voor slechts één cent per papiertje best stevig.

chocolade koffie cupcakes1

Wat heb je nodig:
Voor 12 cupcakes
–  140 gram bloem
– 40 gram cacao
– 7 gram bakpoeder
– 220 gram fijne kristalsuiker
– Snuf zout
– 1 ei
– 120 ml verse, maar afgekoelde koffie (ik nam espresso)
– 60 ml melk
– 60 ml zonnebloemolie
– 1 el vanille extract
Voor de decoratie
– 1 keer het recept voor Swiss meringue botercrème
– Mokka boontjes
 
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en verdeel je cupcake papiertjes alvast over je bakvorm. Het recept van Rudolph is letterlijk in een handomdraai klaar en er komt geen mixer aan te pas. Hij benadrukt het in zijn bakery ook, cupcakes zijn een roerbeslag waardoor je met weinig hulpmiddelen en heerlijk luchtig cakeje bakt.
 
Meng de bloem, cacao, bakpoeder en suiker in een kom en mix dit met een garde tot een egaal mengsel. Mix in een andere kom met een garde de melk, koffie, olie, het ei en de vanille extract. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix dit met de garde tot een egaal beslag en meng het daarna met een stevig tempo nog even flink door. Met dit mengsel kun je volgens Rudolph precies 12 cupcakes maken. Doordat mijn papiertjes iets kleiner zijn haalde ik er 14 uit het beslag. Ik had de papiertjes nog wat extra kunnen vullen, maar ik zat al over de driekwart die Rudolph aan raad. Helemaal niet erg, want deze cupcakes zijn geen straf om van te snoepen. Bak de cupcakes in zo’n 2o minuten gaar, of tot een prikker schoon uit het midden van je cupcake komt.
 
Bereid het recept voor de Swiss meringue boter crème zoals beschreven in het gelinkte bericht en garneer de cupcakes met een mooie toef. Leg op het punt waar de toef stopt een mokka boontje om de niet altijd even mooie eindjes van de toefjes wat op te fraaien.
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *