Chocolate chip wafeltjes

Het maken van een perfect knapperig en kruimelig chocolate chip koekje is me nog steeds niet gelukt. Hoewel ik echt wel begrijp dat dit met een wafel ijzer ook niet ging lukken, kwam dit recept hoog in mijn ‘to try’ lijstje. Met mijn nieuwe wafel ijzer op de plank, wist ik wat me te wachten stond! Hoewel het recept duidelijk benoemd dat dit koekjes zijn, vallen ze echt in de categorie wafels. Mini chocolate chip wafels wel te verstaan. Het originele recept vond ik hier en heb ik hier en daar wat aangepast.
 
Deze wafeltjes zijn lekker en snel te maken. Het voordeel aan het ijzer, is dat deze sneller werkt dan koekjes bakken in de oven. Ideaal dus voor een snel koekje bij de koffie of thee en hoewel ze wat uitharden tijdens het afkoelen, zijn ze nog een beetje warm het allerlekkerst. Bewaar ze luchtdicht, ze zijn namelijk iets knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. 
Chocolate chip wafeltjes| HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor ongeveer 16 wafeltjes
– 115 gram gesmolten boter
– 50 gram kristalsuiker
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 ei maat L
– 1 tl vanille extract
– 160 gram bloem
– Snuf zout
– ¼ tl baksoda 
– 80 gram chocolade stukjes
 

Bereidingswijze

Het maken van het stevige beslag is erg makkelijk. Het verdelen van de wafels kan met twee lepels, al gebruik ik zelf het liefst mijn ijsknijper. Voor deze koekjes nam ik een 3cm ijsknijper, maar maak ze zo groot als jij wil. Met de ijsknijper in dit formaat haalde ik 16 wafeltjes uit het beslag.
 
Smelt de boter en meng hier de suikers en het vanille extract door. Zet het mengsel even weg terwijl je het wafelijzer alvast aanzet om voor te verwarmen. Wanneer het botermengsel niet heel warm meer voelt mag het ei erdoor worden geroerd. Voeg dan de bloem, baksoda en het zout toe en roer het kort door tot een egaal maar dik beslag.
 
Mijn wafeltjes bakten het mooist op een middelhoge stand, maar probeer het met de eerste twee wafeltjes even. Het beslag moet niet teveel uitlopen en een heel plat wafeltje worden, gebeurd dit wel? Zet je wafelijzer dan nog een standje hoger. Bak de wafeltjes in 1 a 2 minuten goudbruin en stevig genoeg om ze op te tillen. Het handigst is om met een vork het wafeltje wat op te tillen en er daarna een spatel onder te leggen om de wafeltjes naar het afkoelrooster te tillen.  Laat ze goed afkoelen, hierdoor worden ze nog wat steviger en bewaar ze eenmaal afgekoeld goed luchtdicht.
Print Friendly
3 Responses to “Chocolate chip wafeltjes”
  1. Lianne says:
  2. ohladybake says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *