Getest: Dirty Chai tea – Celestial Seasonings

Dat thee hip is en je tegenwoordig overal ‘chai latte’s’ kunt bestellen weten we inmiddels. Een van de nieuwste trends is het combineren van koffie en thee, ook wel ‘coftea’ genoemd en in dit geval Dirty Chai tea. Afgelopen maand werd ik uitgenodigd om op het Dirty Chai event van Celestial seasonings te komen, om iets beter kennis te maken met de dirty chai. Een kruidige chai (= thee) met een vleugje espresso wat hem een extra kick geeft.
 
Naast iemand van Celestial, was ook Mariëlle Erkens aanwezig, zij is een onafhankelijke thee sommelier en weet werkelijk alles van thee! We kregen dan ook een geweldige les in de oorsprong  van thee. Wist je dat het oorspronkelijk alleen gedronken werd door rijke mensen? Pas rond 1750 werd thee iets betaalbaarder en konden ook arbeiders genieten thee.
Celestial Dirty Chai tea | HandmadeHelen

Dirty chai met latte

De dirty chai is een masala chai mengsel, met o.a. assamthee, espresso, vanille, kardemom, steranijs, kaneel en zwarte peper. De thee ruikt heerlijk warm wanneer je de verpakking opent. Qua smaak vind ik hem als thee zonder toevoegingen wat sterk van smaak, maar als een dirty chai latte smaakt hij erg lekker!
 
Wat erg bijzonder is, is dat de smaak van de thee door het toevoegen van melk best veranderd. Er zit slechts 1% vanille in de thee, die je pas goed proeft wanneer je melk toevoegt aan de dirty chai tea. Voeg ongeveer een kwart melk toe, maar pas dit aan naar smaak. Iets meer melk vind ik persoonlijk erg lekker, waarbij ik de thee niet extra zoet door bijvoorbeeld suiker toe te voegen. Varieer ook eens met melk, een amandelmelk zal ook erg lekker smaken in een dirty chai latte. 
 
Tijdens het event hebben we diverse Indische hartige hapjes mogen proeven in combinatie met thee. Erg bijzonder, zo gaf Mariëlle Erkens aan dat thee net als wijn een goede ondersteuner kan zijn en echt niet alleen na de maaltijd genuttigd hoeft te worden.
Dirty chai tea | HandmadeHelen
Celestial vind het erg belangrijk om hun productverpakking zo groen mogelijk houden. De thee zelf is niet biologisch, maar er wordt wel met vaste plantages en eerlijke prijzen gewerkt. De verpakking is volledig afbreekbaar. Zo is het doosje van gerecycled papier, is het zakje van natuurlijke vezels en hebben de theezakjes geen touwtje met papiertje. Het lijkt misschien wat lastig, maar door het zakje met een lepeltje uit je mok te halen mis je deze eigenlijk niet.
 

Wat handige thee weetjes:

– Bij het zetten van thee, is de zachtheid van het water belangrijk. Het water uit de kraan is vaak wat aan de harde kant. Volgens Mariëlle Erkens is  PH 6/7 (bijv. spa blauw) ideaal om thee mee te zetten. Hard water maakt donkere thee en dus bitter.
 
– In Nederland zet men in gemiddeld 19 seconden hun thee. Dit wordt ook wel ‘hengelen’ genoemd. Het hengelen van je thee (het zakje in en uit het water halen) maakt hem snel bitter. Je drinkt dan eigenlijk warm water met een kleurtje, zonder de echte smaak van de thee. De hoge temperatuur van het water in samenwerking met de beweging geven een bepaalde bitterheid die door het hengelen los komt.
 
– Laat een theezakje rustig 2 minuten trekken, dit betekend dus echt niet aan het zakje zitten. Pas eventueel de tijd aan, wanneer je een sterkere of zwakkere smaak van de thee wil.
 
– Het zetten van je thee is echt het best met een waterkoker. Wanneer je dit (ik beken, ik ben schuldig) met het water tuitje van een luxer koffieapparaat doet is het water eigenlijk al te koud om een goede thee te zetten. Dat klinkt gek, maar wanneer je zover bent om de thee te maken is dit vaak nog maar 70 graden Celsius.
 
 – Zwarte thee kun je het best opschenken met water van 85 graden Celsius. Deze thee wordt vooral veel in  Engeland gedronken en is erg sterk. Ze drinken het daarom vooral met melk en suiker. Op die manier is de thee minder sterk van smaak.
 
 – Groene thee kun je het best opschenken met water van ongeveer 80 graden Celsius.
 
 – Chai thee kun je het best opschenken met water van 95 graden Celsius.
 
– We noemen kruidenthee en rooibos wel thee, maar eigenlijk is dit een infusie. Thee is pas echt thee wanneer het van van de bladeren of takken van de theeplant gemaakt wordt.
 
– Thee in een dubbelwandig glas blijft langer warm, maar is wel een extra kans om je lippen te verbranden. Dit komt doordat de buitenkant niet de juiste temperatuur van de thee aangeeft.
 
– Thee kan ook erg goed bij een maaltijd als vervanger van wijn. Vraag eens of een restaurant ook een thee kaart heeft.
  
Kortom, volgens Mariëlle maakt het niet uit wat voor thee je gebruikt (zakje of los), het gaat erom hoe je het zet.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.