Duivelse chocolade taart

Wanneer ik aan chocolade denk, denk ik bijna meteen aan mijn broertje… Maar ook aan Nigella Lawson. Na de chocolade taart weddenschap die ik eerder al verloor, heb ik er nu weer eentje verloren. Over de details van de weddenschap mag ik helaas niet ingaan! Maar het was te verwachten dat ik hem zou verliezen.

Al een tijdje stond deze taart op mijn lijstje om eens te maken. Toen ik voor het eerst van ‘devils foodcake’ hoorde, dacht ik dat dit een merk van een Amerikaanse cakemix was, net als de Angels foodcake. Alleen de naam maakt me al nieuwsgierig! Bij het uitzoeken van een chocolade taart haalde ik dus al snel dit recept van Nigella te voorschijn. De ‘devils foodcake’. Naast een recept voor de cake, kwam ik ook het recept voor de topping tegen. Erg eigenwijs heb ik besloten om dit zelf aan te passen naar een chocolade ganache en een brownie toetjes vulling voor de triple chocolate pleasure!

De naam van de taart is geen wonder, naast een caloriebom die duivels is, hou je er ook een enorme afwas en bende in de keuken (als je lekker bezig bent) over!

Wat heb je nodig:
Voor de taart
– 100 g donkere basterdsuiker

– 75 gram cacaopoeder
– 125 gram ongezouten zachte boter
– 150 gram suiker
– 225 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– 2 tl vanille-extract
– 1 tl zout
– 2 eieren
– 2,5 dl kokend water

Voor de ganache:
– 250 gram melkchocolade.
– 250 ml slagroom.
En een vulling naar keuze, bijvoorbeeld slagroom, chocolade slagroom of een mona vulling! Al hoort er officieel het recept van Nigella tussen, een soort chocolade creme.

Begin met de ganache, dit moet namelijk wat langer afkoelen (ongeveer 3 uur)!
Hak de chocolade in kleine stukjes en doe dit in een (glazen) schaal. Verwarm de slagroom in een pannetje. Wanneer de slagroom warm is giet je dit over de chocolade stukjes en roer je dit zachtjes door. Laat de ganache daarna ongeveer 2,5 uur afkoelen.
Je kunt de ganache ook opkloppen voor een chocolade slagroom om te taart te vullen, de ganache moet dan wel goed koud zijn! Zelf heb ik de taart gevuld met een Mona brownie toetje, die ik al eens eerder in een biscuit taart heb gebruikt.

Wanneer je de taart gaat bakken, begin dan met het voorverwarmen van de oven op 185 graden Celsius. Vet 2 bakvormen (18 of 20cm) goed in, of leg net als mij een stukje bakpapier op de bodem. Heb je geen 2 gelijke bakvormen? Bak ze dan één voor één.

Voeg de cacaopoeder, de donkere basterdsuiker en het kokende water in een kom en klop dit tot het mengsel begint op te lossen en je een donker drankje hebt.
Zet het chocolade drankje aan de kant en klop de boter met kristalsuiker tot een smeuig mengsel en voeg hier de vanille extract bij. Voeg ongeveer een theelepel zout toe en ook het eerste ei. Mix dit beslag tot het ei is opgenomen en voeg daarna het tweede ei toe en mix tot het is opgenomen.

Meng de bloem met het bakpoeder en voeg dit beetje bij beetje door het boter en ei mengsel. Voeg als laatst het chocolade drankje toe en meng dit met met een garde of een spatel dit tot een egaal beslag. Doe je lekker eigenwijs en pak je de handmixer hiervoor, is de duivelse taart nog duivelser, door het stevige beslag een waterige substantie mixen met snelheid is namelijk vragen om rommel!

Verdeel dit beslag over de bakvormen en bak ze 25 tot 30 minuten. Net als bij een standaard cake even testen of de taart gaar is en laat ze daarna afkoelen, voor je ze uit de vorm haalt.

Laat de taart afkoelen en vul de twee lagen met de vulling naar keuze, in mijn geval dus het mona brownie toetje. Giet daarna de afgekoelde ganache over de taart, even wat verder laten stollen in de koelkast en smullen maar! Wanneer je de ganache een dag laat afkoelen in de koelkast, word dit een soort smeerbare pasta, die je ook kan gebruiken om een heerlijke buitenlaag te maken.

Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *