Eclairs met aardbeien vulling

Wauw, deze maand is voorbij gevlogen! Er is veel gebeurd en bijna zou ik deze maand mijn high tea recept vergeten. Hoewel ik regelmatig bedenk welke dingen ik graag eens wil maken, zijn er behoorlijk wat baksels die toch steeds weer op de lange baan geschoven worden. Deze eclairs met aardbeien vulling waren er eentje van. Normaal gesproken zijn ze mooi lang, een centimeter of 10.. Iets teveel van het goede voor een high tea, je wil per slot van rekening allerlei hapjes proeven, dus besloot ik ze wat kleiner te maken. 
 
Een eclair is gemaakt van een kookdeeg, wat ook voor soezen gebruikt word. Het maken van een eclair, lijkt in de basis dus op het bakken van soezen. Belangrijk hierbij, is dat je het kookdeeg durft te garen. Het lijkt wat hard te gaan en lang te duren in de pan, maar dat is het allemaal waard! Hoewel soezen vaak met room gevuld worden, krijgt de eclair vaak een banketbakkersroom als vulling. Met de stille hoop op het mooie weer, koos ik voor een aardbeienvulling. Door slagroom stevig te kloppen en hier wat gepureerde aardbeien en hele fijngesneden aardbeien aan toe te voegen, krijg je een heerlijke vulling voor de eclairs. 
Eclairs met aardbeien vulling | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor 16 ‘mini’ eclairs
– 50 ml water
– 50 ml melk
– Snufje zout
– 50 g boter
– 50 g bloem
– 2 eieren maat M
Voor de vulling
– 200 ml slagroom
– 2 el suiker
– 100 gram aardbeien
Voor de bovenkant
– 200 gram pure chocolade
 

Bereidingswijze

Begin eerst met het voorverwarmen van de oven op 210 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng het water, de melk, de boter en het snufje zout in een pan aan de kook en weeg ondertussen de bloem af. Wanneer het melk mengsel begint te bubbelen mag de bloem worden toegevoegd. Laat dit zo’n 5 minuten garen door goed met een spatel te blijven roeren. De bodem van de pan zal wit uit slaan en het bolletje deeg in de pan zal sissen. Dit is een goed teken, de bloem gaart op die manier! Door de bloem goed te garen krijg je na het bakken stevige soezen die een mooie lege holte in het midden hebben.
 
Na ongeveer 5 minuten mag de deegbal in een andere schaal en laat je dit een paar minuten staan. Dan mogen één voor één de eieren worden toegevoegd, terwijl je goed en stevig roert. Het zal lijken alsof het mengsel niet samenkomt, maar door te blijven roeren gaat dit helemaal goed. Aan het eind hou je een kleverige massa over die langzaam aan één stuk van je spatel druipt. 
 
Eclairs zijn smal maar lang, met een glad spuitmondje bereik je dit het best. Vul een spuitzak met het deeg en spuit rechte lijnen et genoeg tussenruimte. Mijn eclairs waren ongeveer 5 cm lang en 2 cm breed. Bak de eclairs in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 tot 24 minuten goudbruin en gaar. Komen ze makkelijk van het papier, voelen ze licht en zijn ze mooi goudbruin? Dan zijn ze gaar! Prik onderin de eclairs een gaatje zodat de natte lucht eruit kan en laat ze afkoelen.
 

Eclairs vullen

Klop dan de slagroom met de suiker tot stevig en zet dit even apart. Hou wat aardbeien achter en pureer de rest. Roer dit door de slagroom en snij dan de overige aardbeien in hele kleine stukjes. Voor soezen en eclairs gebruik ik het liefst mijn wilton 230 spuitmondje. Dit is een lange smalle spuitmond met een scherp puntje, wat het prikken in een soes of eclair zonder problemen doet. De stukjes aardbei moeten hier natuurlijk ook door kunnen, dus hou rekening met de opening van je spuitmondje. Vul de eclairs dan en zet ze alvast in de koelkast. Mocht het niet lukken om de eclairs met een spuitmondje te vullen, kun je ze ook altijd in de lengte doormidden snijden en na het vullen weer op elkaar leggen. Dit staat misschien nog wel sierlijker!
 
Als topping koos ik voor pure chocolade, omdat ik dit samen met de slagroom en aardbeien erg lekker vind, maar melk kan natuurlijk ook! Smelt 2/3e van de chocolade au bain marie en voeg nadat dit gesmolten is de rest toe. Roer dit tot een egale chocolade massa en doop dan de bovenkantjes van de eclairs één voor één in de chocolade. Het temperen is handig, omdat ze dan zonder te smelten op een high tea tafel kunnen staan, maar wanneer je ze rechtstreeks uit de koelkast serveert kun hoef je hier niet zo nauwkeurig op te zijn. Laat ze op een bordje in de koelkast opstijven en serveer ze wanneer de chocolade goed hard is geworden.
 
Eerder in de high tea recepten reeks: Blini’s met roomkaas, oreo fudge en mini tartelettes met ganache
Print Friendly, PDF & Email
3 Responses to “Eclairs met aardbeien vulling”
  1. Carin says:
    • HandmadeHelen says:
      • Carin says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *