Chocolade tartelettes

Het einde van augustus is weer in zicht. Ik vind het nog steeds erg leuk om de maand af te sluiten met een swap gerecht, dus ook deze maand deed ik weer mee! Het lijkt me een heel werkje om al die bloggers maar aan elkaar te linken, het komt dan ook wel eens voor dat je weer aan iemand gekoppeld wordt van wie je al eens iets hebt gemaakt. Helemaal niet erg natuurlijk! Deze maand werd ik weer gekoppeld aan Danielle van food love and happiness. In een eerdere swap maakte ik haar fudge met noten die erg lekker was! Dit keer koos ik iets anders met chocolade, al had ik hem de eerste keer al wel gezien. De chocolade tartelettes met een vulling van caramel en ganache klonken namelijk heerlijk!
 
De vulling van de taartjes heb ik wat aangepast. In plaats van een laag caramel met daarover een laag ganache heb ik dit samen gevoegd. Je krijgt dan een soort fudge vulling die heerlijk smaakt! Je zou zelfs kunnen variëren door er wat koffie extract in te doen in plaats van de vanille extract!

Wat heb je nodig:

Voor de bodem
– 190 gram bloem
– 30 gram cacaopoeder (ongezoet)
– Snufje zout
– 140 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 55 gram poedersuiker
– 2 eidooiers, op kamertemperatuur
– Halve tl vanille-extract
Voor de vulling:
– 150 gram suiker
– 1,5 el ahornsiroop
– 3 el water
– 35 gram ongezouten roomboter
– 60 ml slagroom
– 1 tl vanille extract (of meng een halve eetlepel oploskoffie door de slagroom voor een andere smaak)
– 250 gram chocolade (ik nam pure chocolade met 78% cacao, maar je kunt ook melk chocolade nemen)
– Mokkaboontjes ter decoratie
 

Bereidingswijze

Begin met de bodem, deze blijft erg plakkerig en het bekleden van de vormpjes is dan ook net alsof je speelt met klei. Zelf heb ik nog een extra 10 gram bloem toegevoegd, wat het deeg wel iets veranderd. Danielle gaf aan dat zij het deeg gebruikte voor 6 taartjes, ik kon er met gemak 7 vullen omdat ik niet hou van een hele dikke bodem.
 
Mix in een grote kom de boter met de suiker luchtig en doe hier vervolgens de eidooiers en het vanille extract door. Meng de bloem met een snufje zout en het cacaopoeder en meng dit door het natte mengsel. Verdeel het deeg in 7 (of 6) gelijke porties en plaats het deeg in de ingevette taartvormpjes, of bekleed een grotere taartvorm met losse bodem. Druk de porties deeg goed in de vorm en langs de randjes omhoog. Laat de beklede vormpjes zo’n 30 minuten in de koelkast koelen en prik daarna pas de gaatjes in de bodem. Je hoeft dit deeg gelukkig niet blind te bakken. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bak ze in 13-15 minuten gaar. Laat de taart schelpjes goed afkoelen voor je ze gaat vullen.
 
Het recept voor de caramel heb ik gehalveerd, niet alleen had ik na het zien van mijn taartschelpjes het idee dat dit teveel zou zijn, maar door de consistentie van de chocolade die ik wilde toevoegen aan de warme caramel leek me de helft meer dan genoeg. Meng in een pannetje de suiker, ahornsiroop, snufje zout en het water. Zet dit pannetje op een middelhoog vuur en laat dit koken zonder door te roeren. Kook de caramel tot het een diepe goudbruine caramel kleur heeft en wat stroperig oogt. Je moet de temperatuur goed in de gaten houden, wanneer dit te snel gaat kan de caramel bitter worden. Haal de pan van het vuur en klop en de slagroom, boter en het vanille-extract door het mengsel en klop tot je een egaal mengsel hebt.
 
Breek de donkere chocolade in stukjes in een grote kom en giet hier de warme caramel over. Laat dit de chocolade wat smelten en mix dit dan met een garde tot een egaal dik mengsel en giet dit in de taartschelpjes. Decoreer eventueel met wat mokka boontjes of chocolade stukjes en laat de taartjes minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. Oh ja, vulling wat je teveel hebt kun je in een bakje laten opstijven om vervolgens heerlijke bonbons van te maken! Het blijft een zachte vulling, dus leg ze na het rollen direct in de vriezer zodat je ze daarna gemakkelijk door een laagje chocolade of hagelslag kunt halen. Of snoep de vulling lekker zo op!
 
Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @handmadehelenNL. Hanneke & Jolien van Thuiskok maakte deze maand iets van mijn blog.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Chocolade tartelettes”
  1. Food Love and Happiness says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.