Frikandellenvlaai

Al sinds er over frikandellenvlaaien werd bericht in de media afgelopen jaar, kreeg ik bijna wekelijks een verzoekje van mijn broertje. Na maanden uitstellen kon ik niet anders dan de vlaai maken. Hoewel het vast niet binnen de meeste goede voornemens past, is deze taart wel perfect voor het weekend!
 
De eerste blogger die deze taart maakte ben ik overigens niet, Lianne van De Zoetekauw bakte hem ook al eens, waarbij ik een mooie indicatie kreeg over de hoeveelheid frikandellen die in de vlaai verdwijnen. 
Frikandellenvlaai | HandmadeHelen

Wat heb je nodig 

Voor een 24cm vlaai 
Voor het deeg
– 200 gram bloem
– 7 gram instant gist
– 30 gram roomboter 
– 100 ml lauwwarme melk
– Half ei maat M
– 1 tl zout
– 2 tl suiker 
Voor de vulling
– 7 ontdooide frikandellen
– Curry
– Optioneel een half fijn gesnipperd uitje 
 

Bereidingswijze 

Begin met het deeg, dit moet namelijk rijzen. Laat de gist even staan in de lauwe melk. Doe de bloem in een kom en voeg hier wat zout, de zachte boter en suiker bij. Kluts het halve ei en voeg dit samen met de het melk en gist mengsel toe. Kneed dit met een mixer en deeghaken of staande mixer tot een soepel en niet te plakkerig deeg. Het is verstandig om het deeg even na te kneden met de hand.
 

Laat het deeg daarna ongeveer een half uur rijzen of tot het verdubbeld is in volume op een warme plek met een vochtige handdoek. Hoelang dit precies duurt ligt echt aan de omstandigheden waar je het laat rijzen.

Verwarm dan de oven voor op 175 graden Celsius, vet de vorm in met bak spray en rol het deeg uit. Zorg wel dat je dit in een keer doet en het deeg het liefst zo min mogelijk bewerkt. Je korst wordt dan mooi luchtig. Bekleed de vlaaivorm of springvorm met 2/3e van het vlaaideeg. Snij de frikandellen in vier stukjes en verdeel ze over de bodem met wat curry. Mocht je in de uitjes willen toevoegen kan dit nu ook. Maak dan het raster voor de bovenkant en leg dit over de frikandellen. Bak de vlaai dan in 30 minuten goudbruin en gaar.

Mijn broertje is niet zo dol op ui, ik mocht het dan ook niet toevoegen in de vlaai. Toch leek het me erg lekker en serveerde ik wat fijn gesnipperde uitjes in een schaaltje voor de liefhebber. De vlaai is net uit de oven het aller lekkerst met nog wat extra curry.
 
Hoe het smaakt is waarschijnlijk de eerste vraag die in je op komt.. Eigenlijk is het net een frikandellenbroodje in taartvorm. Wel met brood zoals een worstenbroodje in plaats van bladerdeeg!
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *