Glutenvrije brownies

Heel af en toe krijg ik een verzoekje om iets te maken zonder gluten of geraffineerde suikers. Als bakker van voornamelijke zoete baksels, vind ik dit soms best moeilijk. Toch hou ik van een uitzondering en probeer ik zoveel mogelijk aan deze verzoekjes te voldoen! In mijn zoektocht naar glutenvrije brownies, kwam ik deze tegen op Heathers French press. Hij is naast glutenvrij ook lactosevrij.
 
De amandelen heb ik vervangen voor hazelnoten en als finish touch kun je op de bovenkant van de brownie ook nog wat extra noten strooien, maar dit is natuurlijk volledig aan je eigen smaak aan te passen. Gemalen hazelnoten neem ik vaak al kant en klaar mee uit Duitsland, maar je kunt het ook prima zelf malen in een hakmolentje of keukenmachine.
Glutenvrije brownies | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 4 eieren maat L
– 150 gram kokosbloesem suiker
– 100 gram gesmolten kokosolie
– 175 gram pure chocolade
– 50 gram fijngemalen hazelnoten
– 60 gram cacao
– 1 tl vanille extract
– Snuf zout
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed de bakvorm van 20x20cm met bakpapier aan beide kanten. Op die manier krijg je de brownie straks makkelijk uit de vorm zonder dat hij breekt of blijft plakken in je vorm.

Klop dan met een handmixer de eieren, vanille extract en kokosbloesemsuiker zo´n 5 minuten tot het lichter van kleur wordt en bijna verdubbeld in volume. Smelt dan de kokosolie in de magnetron tot het volledig gesmolten is. Smelt de chocolade au bain-marie (in een hittebestendige kom bovenop een pannetje met een bodem water, waarbij de kom het water niet raakt) en meng dit met de kokosolie. Voeg dit in en klein stroompje bij de eieren en suiker, terwijl je blijft mixen tot een egaal gekleurd beslag.

 
Meng dan de fijngemalen hazelnoten of amandelen met de cacao en een snufje zout. Voeg dit toe in het mengsel en roer dit kort door tot een egaal mengsel. Vul de bakvorm en bak de brownie in het midden van de oven zo’n 20 tot 25 minuten. Laat de brownie volledig afkoelen voor je hem snijd. De bolheid van de brownie zakt tijdens het koelen wat in. Dit geeft straks de fudgy textuur van de brownie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *