Griekse yoghurt brownies

Griekse yoghurt is misschien niet het eerste ingrediënt wat je in een brownie zou verwachten. Toch is het in dit geval een perfecte combinatie! Het vervangt namelijk de eieren en de boter, die in de meeste brownies rijkelijk aanwezig zijn. Ik denk dat de Griekse yoghurt ook vervangen zou kunnen worden door een kokos yoghurt, wanneer deze ongeveer dezelfde dikte heeft, om hem ook koemelk vrij te maken. Pas dan natuurlijk ook de chocolade toevoegingen aan naar puur.
 
Toen ik na wat pins op pinterest terecht kwam op het recept van ‘Cinnamon, spice and everything nice’ moest ik dit proberen. Een fudgy brownie zonder de extra vettigheid van boter of olie.. Ik was dan ook erg benieuwd of het eraan kon tippen! De brownies waren dan ook een echt experiment, ik had namelijk niet de indruk dat de choco lover hier in huis ze zou goedkeuren. Eindoordeel? Geslaagd! De glutenvrije brownies blijven wel favoriet, maar deze waren zeker niet slecht. Door de yoghurt zit er een klein bijsmaakje bij waar ik zelf even aan moest wennen. Een standaard brownie heeft dit eigenlijk niet. Toch was het niet vervelend en zijn de brownies met veel liefde op gegaan.Griekse yoghurt brownies | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 375 gram Griekse yoghurt
– 1 tl vanille extract
– 50 gram cacao poeder
– 200 gram suiker
– 140 gram bloem
– ½ tl baksoda 
– Snuf zout 
– 75 gram pure chocolade om te smelten
– Evt. 1 el melk
– 100 gram witte chocolade stukjes
– 100 gram melk chocolade stukjes
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius en bekleed een 20x20cm vorm met bakpapier aan alle kanten. Smelt dan 75 gram chocolade en laat deze iets afkoelen. Mix in een kom de griekse yoghurt, vanille, cacao, gesmolten en de suiker tot een egaal geheel. Meng in een andere kom de bloem, zout en baksoda en roer dit in twee gedeelten door het yoghurt mengsel. De textuur heeft van een chocolade mousse. Mocht het niet helemaal lukken om de bloem er door te roeren, voeg dan een eetlepel melk toe. Voeg als laatst de helft van de witte en melk chocolade stukjes toe en roer dit er doorheen.
 
Vul de bakvorm met het mengsel en verdeel hier de overgebleven chocolade stukjes over. Bak de brownie in 30 tot 35 minuten bakken gaar. Test het eventueel met een prikker, deze komt er met wat bruine vegen uit door de fudgy textuur. Laat de brownie een half uur in het bakblik staan, voor je hem verder laat afkoelen op een rooster. Je kunt de brownie het best in een afgesloten trommel bewaren, hij blijft dan ongeveer een week goed zonder uit te drogen.
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *