Kokos cupcakes

Stiekem ben ik dol op kokos, de geur alleen al doet me denken aan de zon. In de herfst mis ik het zonnetje dan ook zo nu en dan. Om in dit herfstachtige weer toch wat zon te krijgen, bakte ik deze heerlijke kokos cupcakes! 
 
Het recept voor deze cupcakes is als basis mijn vaste cake recept, waar je heerlijk mee kunt variëren. Om de kokos hier in te verwerken, voeg je de kokos toe en zou je zelfs nog wat extra kokos smaakstof toe kunnen voegen. De textuur van de kokos proef je terug, wat het cakeje extra speciaal maakt.
Kokos cupcakes | HandmadeHelen
Wat heb je nodig:
Voor zo’n 30 mini cupcakes of 12 cupcakes
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– 125 gram fijne suiker
– 125 gram bloem
– 5 gram bakpoeder
– 2 eieren maat L
– 30 ml melk
– 50 gram geraspte kokos
Voor de decoratie
– Half recept vanille Swiss meringue botercreme
– 200 gram pure chocolade
– Extra geraspte kokos
 
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en weeg alvast je ingrediënten af. Mix de boter luchtig en voeg beetje bij beetje steeds wat suiker toe. Op die manier blijft je boter luchtiger dan wanneer je dit in één keer doet. Voeg dan een voor een het ei toe en mix tot dit goed is opgenomen. Meng de bakpoeder met het bloem en roer dit goed door. Voeg dan in twee gedeelten de bloem erdoor en mix dit even kort tot het egaal gemengd is. Voeg de melk toe en mix het geheel weer tot een egaal mengsel. Meng met de hand de geraspte kokos door het beslag. Bak de mini cupakes zo’n 15 tot 18 minuten goudbruin en gaar, tot een prikker er schoon uit komt.
 
Maak dan een half recept Swiss meringue botercrème, zoals aangegeven in het bericht wat ik in de ingrediëntenlijst heb gelinkt. Ik maakte de gewone vanille variant, maar je zou prima de vanille extract kunnen vervangen voor kokos. Een half receptje is genoeg voor dit aantal, al is het absoluut geen straf om nog iets te bakken voor de rest van de botercrème. 
 
Spuit met een stervorming mondje (ik nam mijn wilton 1M, maar een andere of een kleinere kan ook) een klein toefje. Zet de cupcakes dan een minuut of 20 in de koelkast, zodat de botercrème hard wordt. Normaal zou ik dit niet aanraden.. Een harde toef is echt niet lekker en een lange tijd in de koelkast droogt je cupcakes uit. Toch is dit de meest makkelijke manier om straks je toefjes te dippen in chocolade.
 
Smelt dan twee derde van de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten mag de chocolade van het waterbad af en voeg je de ongesmolten chocolade toe. Door dit goed door te roeren, zorg je dat de chocolade straks mooi uithardt buiten de koelkast. Giet de chocolade in een smal hoog glas of een beker, zodat het dippen makkelijk gaat. Dip dan de toef in de chocolade en strooi hier wat geraspte kokos over. Laat de chocolade uitharden en geniet van dat knapperige laagje chocolade over de tropische cupcake!
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *