Kruimelvlaai met cheat bodem

Vlaaien, de een houdt er wel van en een ander niet. Ik ben het type wat wel van vlaai houdt, maar lang niet van alle soorten! Mijn favorieten zijn toch wel de rijstevlaai en de roomvlaai. Nadat ik op internet las dat je een vlaaibodem gemakkelijk kunt vervangen door croissantdeeg, leek dit een leuke uitdaging!

Het leuke aan croissantdeeg, is dat je het voor zowel hartige als zoete dingen kunt gebruiken. Eerder liet ik al de kaneel rolletjes zien, maar op pinterest zie ik ook veel hartige gerechten langskomen met croissantdeeg. Bij het uitvoeren zijn er eigenlijk maar een paar stappen. De belangrijkste is het maken van de roomvulling. Deze moet namelijk even afkoelen voor je hem kunt gebruiken.

Wat heb je nodig:

– 1 verpakking croissantdeeg (ongeveer 320 gram)
Voor de roomvulling:
– 5 dl koude melk
– 15 g maïzena
– 15 g custard
– 3 zakjes vanillesuiker
Voor de kruimels
– 110 gram suiker
– 100 gram roomboter
– 150 gram bloem

Bereidingswijze

Maak van een scheutje melk en de maïzena en custard een papje. Breng de rest van de melk aan de kook met de zakjes vanillesuiker. Wanneer de melk kookt haal je het van het vuur om het papje eraan toe te voegen. Laat de pudding daarna nog even doorkoken en stort de pudding in een koude schaal. Leg hierover een stukje huishoudfolie, als een velletje over de pudding om velvorming te voorkomen. 
 
Wanneer de pudding voldoende afgekoeld is, meng je de suiker, bloem en koude boter in een kom voor de kruimels te maken. Wrijf met je vingers de boter door het suiker en bloemmengsel tot alles met elkaar gemengd is en je kruimels ziet, of gebruik hiervoor een soort deegsnijder. Dit is een tool waarbij er verschillende mesjes aan één handvat zitten, waardoor je ook kruimels krijgt.
 
Leg vervolgens het croissantdeeg los op het aanrecht. Het ligt aan de vorm die je gebruikt, maar je zal ongeveer 5 driehoekjes nodig hebben. Leg het deeg als een puzzel aan elkaar en knijp de ‘scheurlijntjes’ aan elkaar vast. Wat helpt bij het verwijderen van de vorm is een bakpapiertje aan de onderkant, voor je het croissantdeeg in de vorm legt.Vul de vorm met de pudding en strooi hier de kruimels overheen. 

Bak de vlaai op 190° voor ongeveer 25 minuten. Laat hem afkoelen en plaats de vlaai dan nog even in de koelkast. De vulling wordt dan wat steviger en zal niet zomaar uit je vlaai lopen bij het aansnijden. Strooi voor het serveren nog wat poedersuiker over de vlaai, zodat je de kruimels goed laat zien.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.