Pecan- en hazelnoot koeken

Soms zie je koekjes voorbij komen op pinterest, blogs of in tijdschriften waarvan je denkt dat ze rechtstreeks uit een verpakking komen. Zo kant en klaar gekocht uit de winkel. Wanneer je deze koekjes zelf gaat bakken en het recept volledig en braaf volgt zien ze er altijd net iets anders uit. Zo ook deze koeken, toen ik het recept zag, zag ik onwijs mooie koekjes. Voor het grootste gedeelte heeft dit alles te maken met je oven. Iedere oven is namelijk anders, vooral oudere ovens schommelen wat harder qua temperatuur etc. En inderdaad, juist de temperatuur in de oven kan een koekje maken of breken. Belangrijk bij bakken is dus het kennen van je oven.

Dat de vorm uiteindelijk wat anders is dan het origineel van Averie Cooks, vind ik zelf bij deze koekjes helemaal niet erg, de smaak was absoluut heerlijk. Een chewy koekje met lekkere grove stukken hazelnoot en pecannoten waardoor je toch de crunch in dit koekje hebt. Het origineel werd met pumpkin spice gemaakt, een mix van specerijen die heerlijk bij pompoen smaken. Zelf heb ik deze vervangen door ‘koek & speculaas kruiden’, omdat de meeste kruiden die in beide mixen zitten overeen komen.

pecan-hazelnoot koekjes

Wat heb je nodig:
Voor zo’n 16 koeken
– 115 gram boter
– 150 gram bruine suiker
– 60 gram kristalsuiker
– 1 ei (maat M + 2 tl water, of maar L zonder toevoegingen)
– 1,5 tl vanille extract
– 2 el volle melk
– 250 gram bloem
– 2 tl koekkruiden
– 2 tl maizena
– 1 tl bakpoeder
– Snuf zout
– 150 gram grof gehakte pecannoten en hazelnoten. (Je kunt natuurlijk ook voor 150 gram van één soort noten gaan)
 
Deze koekjes heb ik met de staande mixer gemaakt, al lukt een handmixer ook prima denk ik. Mix de boter en de suikers romig en laat dit zo’n 4 minuten draaien. Zelf gebruikte ik de vlinder klopper hiervoor, maar met de kloppers van je handmixer moet dit ook kunnen. Je zult na die 4 minuten zien dat de boter mooi romig en luchtig is geworden. Meng dan het ei, de melk en de vanille-extract door het boter mengsel. Schraap de zijkanten van de kom schoon zodat al het deeg weer onderin de kom zit. Meng in een andere kom de droge ingrediënten (bloem, koekkruiden, maizena, bakpoeder, zout) tot een egaal geheel en voeg dit in twee keer toe aan het boter en ei mengsel. Mix dit niet te lang, maar tot je ziet dat alles is gemengd. 
 
Hak dan de noten, zelf hakte ik alles door de helft zodat er lekkere grote stukken crunchy noten in zaten. Voeg ze toe en draai nog even heel kort mee in het beslag voor je met een ingevette (4cm) ijsknijper bolletjes maakt. Leg deze bollen deeg op een stuk bakpapier en dek ze af met folie. Deze koekjes moeten lang worden gekoeld, zelf raad ik dan ook aan om dit deeg ’s avonds te maken en de volgende ochtend te bakken. Of juist ’s morgens te maken en ’s avonds pas te bakken en het deeg ondertussen in de koelkast te bewaren.
 
Verwarm na het koelen de oven voor op 180 graden Celsius en bak ze op een bakplaat met bakpapier of siliconen mat in zo’n 10/12 minuten gaar. Laat ze afkoelen op de bakplaat en niet op een rekje. De onderkant krijgt dan de kans om wat harder te worden. De koekjes blijven in een afgesloten trommel met een klein stukje brood ongeveer een week goed.
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *