Perencake met caramelsaus

In de tweede/derde week van oktober hebben wij altijd groot feest. Er wordt dan uitgepakt in ‘de stad’ met een bescheiden kermis en een oliebollenkraam. Op de laatste dag, de derde dinsdag in oktober, wordt dit aangevuld met allerlei marktkraampjes. Het is altijd leuk om te kijken wat voor aanbiedingen er zijn en op facebook zag ik dat mijn vaste ‘bakwinkel’ een kortingsactie hield op al hun producten!

Het was absoluut de moeite waard om even te gaan, naast dat ik mijn favoriete ‘bundt’ tulband vorm heb gevonden (die ook te zien was in ‘Heel Holland Bakt’) kreeg ik hier dus ook een korting op! In de winkel verkopen zij ook bakzolder producten, waar ik absoluut dol op ben. Deze ochtend mochten we de peer caramello cake proeven. Het fijne aan de bakmix is dat je ingrediënten voor de cake slechts hoeft aan te vullen en ze heel veel soorten hebben. Ondanks dat besloot ik samen met mijn moeder hem niet mee te nemen, maar zelf eens te testen of ik een perencake kon maken die op de geproefde cake leek.

peer2

Wat heb je nodig:
Voor de cake
– 3 grote rijpe peren
– 260 gram bloem
– 1 tl bakpoeder
– 100 gram amandelmeel (kun je prima zelf maken door amandelen te malen)
– 300 gram suiker
– 240 ml zonnebloem olie
– 2 eieren
– 1 tl vanille extract
– Snufje zout
Voor de saus
– 100 gram suiker
3 el water
150 ml slagroom (licht verwarmd) 

Begin met het maken van de caramelsaus, het afkoelen duurt lang. Doe in een hoge steelpan de suiker met het water en laat dit koken zonder te roeren. In een andere pan verwarm je de slagroom licht, zodat het temperatuurverschil tussen de caramel en de slagroom niet te groot wordt. De caramel kan namelijk zo’n 180 graden celsius worden, dus proef pas wanneer het volledig is afgekoeld! Wanneer de caramel mooi bruin word begin je te roeren met een garde en voeg je de slagroom toe. Schrik niet, het bubbelt omhoog!

Verwarm dan de oven voor op 180°C. Vet een je tulbandvorm (of bundt vorm) goed in met boter/bakspray en bestuif de binnenkant met bloem. Klop het overtollige bloem uit je vorm, zodat hij een egaal laagje heeft.

Begin dan met het schillen van de peren, haal de kern eruit en snij anderhalve peer in kleine blokjes. De rest mag in grotere blokjes, aangezien je dit gaat pureren met 50 gram suiker. Meng in een andere kom de bloem, amandelmeel, zout, 250 gram suiker en het bakpoeder. Mix het goed door elkaar.

Klop in een maatbeker de eieren los met de zonnebloemolie en voeg de vanille extract toe. Schenk het eiermengsel bij het bloemmengsel en schep door elkaar met een gummyspatel tot het egaal gemengd is. Je zult zien dat het een droog mengsel is wat lijkt meer lijkt op deeg dan op beslag. Voeg hier de gepureerde peer door en meng dit nogmaals tot je een natter beslag krijgt en voeg dan de kleine stukjes peer toe.

Verdeel het beslag over je vorm en bak de cake voor zo’n 50 tot 60 minuten, of tot hij goudbruin is. Test of de cake gaar is door een prikker te prikken die er schoon uit moet komen.  Laat de cake in de vorm zo’n 15 tot 20 minuten afkoelen en plaats hem daarna op een rekje om af te koelen of direct op het bord/taart standaard waarop je het wil presenteren.

De cake is heerlijk en absoluut niet droog. Door de gepureerde peer zit overal wel een zoete smaak en de stukjes peer maken het helemaal af. Houdt je niet van een te zoete cake, laat dan de caramelsaus achterwege en klop wat slagroom op om te serveren bij een plakje cake. De vanille kun je ook vervangen door een theelepel kaneel, voor een herfst/winter smaak.

Print Friendly
3 Responses to “Perencake met caramelsaus”
  1. Chris V says:
  2. Lisette Bartels Verheij says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *