Sinaasappel bavarois met kruidnoten

Op de cover van het blad van de Jumbo Supermarkt ‘Hallo’ stond een inspirerende taart. Een echte sinterklaastaart. Het werken met kant en klaar deeg vond ik echter niets, mijn eigen recept voor kruidnoten is namelijk veel lekkerder. Toen ik verder ging lezen kwam ik tot de conclusie dat de sinaasappelvulling met yoghurt mij ook niet iets leek. Het is dan ook echt bij inspiratie gebleven voor de taart.
 
Nadat ik de bodem voor de taart klaar had, heb ik de bavarois in een springvorm erover gegoten. Na een uurtje wachten leek de taart zo stevig dat ik hem wel uit de vorm kon halen. Helaas… de stevigheid leek wat optisch bedrog en nog een aantal uren wachten had wat slimmer geweest. De taart begon te scheuren en zakte na enkele minuten (ik was net klaar met afwerken) uit elkaar… Wat een baal moment!
 
Gelukkig laat ik mij niet zomaar uit het veld slaan, in een paar mooie glazen schepte ik de bavarois met een laagje slagroom, afgewerkt met een zelfgebakken kruidnoot. E voila, een sinterklaasdessert!
De restjes van de taart hebben we heerlijk opgesnoept, een combinatie die (na het volledig opstijven) erg geslaagd was!

Wat heb je nodig:

Voor de kruidnoten:
– 250 gr zelfrijzend bakmeel
– 125 gr donkere basterdsuiker
– 150 gr zachte boter
– 16 gram speculaaskruiden
– 2 tot 3 el melk
Voor de sinaasappelbavarois:
500 ml versgeperste sinaasappelsap
– 400 ml slagroom
– 12,5 gram (10 blaadjes) gelatine
 

Bereidingswijze

Zeef het bakmeel boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, wat zout en de melk toe, en verkruimel die met de vingers door het meel. Kneed dit snel tot een soepel deeg. Laat het daarna afkoelen in de koelkast voor ongeveer een half uur.

Verwarm de oven voor op 160 graden en vorm kleine balletjes van het deeg. Leg die op de bakplaat met bakpapier en bak de kruidnootjes in ongeveer 16 tot 18 minuten op 160graden bruin en gaar. Mocht je een Sinterklaastaart willen maken, bekleed dan de bodem van je springvorm met een stukje bakpapier en een dun laagje van het kruidnotendeeg.

De sinaasappel bavarois maak je door de sinaasappelsap te verwarmen (niet koken) en hier de geweekte gelatine in op te lossen. Terwijl dit wat kan afkoelen klop je de slagroom tot een yoghurt dikte. Meng de sinaasappelsap en slagroom bij elkaar. Je ziet dan de kleur iets veranderen van wit naar licht oranje/geel. 
 
Voor de desserts giet je dit in een mooi glas naar keuze, om de bavarois te laten opstijven. Kies je voor de taart? Vul dan de afgekoelde springvorm met de bodem van kruidnootjesdeeg, alsof je een kwarktaart maakt. Laat dit tenminste 3u opstijven in de koelkast.
Decoreer voor het serveren de bavarois met wat slagroom, kruidnootjes en/of partjes sinaasappel om er een mooi geheel van te maken.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *