Sinaasappel bavaroise slof

Ieder jaar opnieuw neem ik me voor om ook wat oranje baksels te maken. Leuk voor Koningsdag of bijvoorbeeld een wedstrijd van oranje. Ieder jaar bedenk ik het weer net wat te laat.. Deze sinaasappel bavaroise slof ontstond spontaan, nadat ik voor de 6e keer op rij de hier in huis beroemde caramel slof maakte wanneer er visite kwam. Ik maakte daarnaast ook nog een aardbeienslof, maar daar wil ik nog iets aan sleutelen voor ik hem met jullie deel.
 
Deze slof met bavaroise is iets lastiger dan de caramel slof, dit heeft te maken met de timing voor het opstijven van de bavaroise. Hij moet namelijk nog net niet volledig zijn opgesteven, zodat je mooi je mengsel kan verdelen. In mijn geval was hij net iets te ver opgesteven al, waardoor hij er wat bobbelig uit ziet. Met een warm (maar droog) mes heb ik dit iets kunnen redden, maar ideaal is het niet.
Sinaasappel bavaroise slof

Wat heb je nodig:

Voor het deeg (voor 2 sloffen):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 150 gram amandelspijs
– 25 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg)
Voor bavaroise (voor 1 slof):
– 250 ml verse sinaasappelsap
– 6 gram gelatine (4 blaadjes)
– 200 ml slagroom
– 2 el suiker 
Decoratie:
– Mandarijn partjes 
– Chocolade schaafsel
 

Bereidingswijze

Het makkelijkst is om te beginnen met het deeg, vanwege de periode dat dit moet rusten. Zelf maak ik graag wat extra deeg. Het is een super deeg om in te vriezen, waardoor je op ieder moment een deel uit de vriezer kan trekken en een slof kan bakken. 
 
Meng de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met de mixer tot een zacht mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie of leg het in een ziplock zak en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het deeg uit op het bakpapier of op wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer anderhalve centimeter dik. Steek met de sloffenvorm de vorm uit en leg dit op je bakplaat, die je bekleed het met bakpapier. Leg hier de sloffenvorm weer overheen en laat dit even staan. De randjes hoef je niet te bekleden, het deeg rijst namelijk een stukje de hoogte in. Bak de slof(fen) ongeveer 25 – 28 minuten op 160 Celsius tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat met de sloffenvorm er om, dan kan hij niet gaan hangen.
 
In de slof bak je een vulling mee, dit is de frangipane. Mix de amandelspijs met de roomboter. Voeg het ei toe, roer glad. Ik gebruik hier het liefst de handmixer voor en ook voor dit mengsel geld, dat het goed in te vriezen is! Doe de frangipane in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg. Hou een centimeter vanaf de rand vrij. Ook de frangipane kun je goed invriezen.
 

De bavaroise

Maak terwijl je slof in de oven staat alvast het begin van de bavaroise, door eerst de gelatine blaadjes zacht te maken in koud water. Verhit dan de sinaasappelsap en roer hier de zachte gelatine blaadjes door, tot ze volledig gesmolten zijn. Laat dit mengsel afkoelen naar kamertemperatuur en klop dan de slagroom tot een dikke yoghurt dikte. Roer hier dan de sinaasappelsap met gelatine door, tot een egaal geheel. Het lijkt nu erg dun, maar wanneer dit begint op te stijven krijgt het die romige textuur weer terug. Laat het mengsel half opstijven (ik deed het in een ziplockzak in de koelkast) en spuit het dan met een spuitzak of je ziplockzak zonder spuitmondje op je afgekoelde sloffenbodem.
 
Zelf vind ik de smaak van sinaasappel met chocolade steeds lekkerder worden, dus ik koos er voor om er wat chocolade overheen te strooien. Als finishing touche gebruikte ik wat mandarijnpartjes om het geheel af te maken. 
 
Print Friendly
13 Responses to “Sinaasappel bavaroise slof”
  1. Mannin says:
    • HandmadeHelen says:
  2. xxxx says:
    • HandmadeHelen says:
  3. Mijntje says:
    • HandmadeHelen says:
  4. Daphne says:
    • Daphne says:
      • HandmadeHelen says:
        • Daphne says:
  5. Wendy says:
  6. HandmadeHelen says:
    • Wendy says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *