Sinaasappel cranberry biscotti

Biscotti zijn Italiaanse dubbelgebakken koekjes in een ovalen vorm. Ze zijn knapperig, droog en worden vaak in een drankje gedipt. Ze stonden al jaren op mijn baklijstje maar ik bedacht me altijd dat het vast een ingewikkeld koekje was, twee keer bakken en ze knapperig en toch zoet krijgen. Niets is minder waar, ik denk dan ook dat de biscotti een van mijn favoriete koekjes is vanaf nu!

Biscotti kun je in vele smaken maken, maar deze met cranberries en sinaasappel past perfect bij de kerstdagen. Hoewel het zonnig oogt, past de sinaasappel wat mij betreft perfect bij de winter. Samen met de cranberries  is het ook een match made in heaven dus ik vrees nog een keer de keuken in te moeten om deze koekjes te bakken. Deze lading haalt de kerst namelijk niet!

Sinaasappel cranberry biscotti | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 115 gram gesmolten boter
– 150 gram suiker
– 45 ml sinaasappelsap
– Rasp van 1 sinaasappel
– 2 eieren maat M
– 350 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– Snuf zout
– 125 gram gedroogde cranberries
 

Bereidingswijze

Week eerst de cranberries zo’n 3 minuten in kokend water. Giet ze daarna af en laat ze uitlekken terwijl je verder gaat met het deeg. Mix met de garde de gesmolten boter, suiker, sinaasappelsap en de rasp tot een egaal nat mengsel. Roer hier één voor één de eieren bij, zodat deze goed opgenomen worden. Meng dan de zout, het bakpoeder en de bloem met elkaar en voeg dit bij het natte mengsel. Voeg als laatst de cranberries toe en zet het afgedekt zo’n 30 minuten in de koelkast en verwarm de oven alvast voor op 175 graden Celsius. 
 
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet je handen licht in. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en vorm er een rechthoek van, die 10x20cm is. Leg beide rechthoeken met voldoende ruimte op de bakplaat. Tijdens het bakken loop het deeg namelijk wat uit. Bak de biscotti de eerste keer zo’n 25 minuten of tot de randen goudbruin zijn. Laat ze dan zo’n 20 minuten afkoelen op een rooster, voor je de gebakken koeken in plakken van een ruimte centimeter snijdt. Leg de koekjes met het snijvlak omhoog op de bakplaat zonder bakpapier en bak ze nog eens 13 minuten. Draai alle biscotti dan om en bak ook de andere kant nog eens 13 minuten. Na het bakken zijn de koekjes knapperig en goudbruin.
 
Bewaar de biscotti in een luchtdichte trommel en serveer ze bij de koffie of bij de Italiaanse dessert wijn ‘Vin Santo’.
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *