Snel suikerbrood met appel

Ken je dat? Van die recepten die je leest of voorbij ziet komen en denkt.. Ja! Die moet ik maken en wel direct? Dit snelle suikerbrood komt uit Saakje’s zoete bakboek en is een van haar favorieten. Die mening deel ik na het maken van het brood. Zoet, plakkerig en vooral heel snel. In dit brood gaat niet alleen parelsuiker, maar ook kleine stukjes appel en stukjes karamel. Het is natuurlijk nooit zo luchtig als een ‘echt’ suikerbrood, maar zeker een heerlijke variant voor een koude dag of als onderdeel van een brunch. Snel te maken en bovendien heerlijk!
 
Het suikerbrood is een soda brood. Je gebruikt namelijk geen gist, maar bakingsoda in combinatie met karnemelk om het brood te laten rijzen. Door het zure van de karnemelk, activeer je namelijk de bakingsoda. Toch proef je de karnemelk niet terug, perfect dus! Ik hou namelijk niet zo van karnemelk. 
Snel suikerbrood met appel | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 1 halve appel van redelijk formaat
– 25 gram karamel of fudge in kleine blokjes gesneden
– 40 gram parelsuiker
– 20 gram bruine basterdsuiker
– 2 tl kaneel
– Snuf zout
– 200 gram bloem
– ½ tl bakingsoda 
– 150 ml karnemelk
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bereid dan het bakblik voor. Saakje raad een wegwerpvorm aan, maar ik nam een klein cakeblik met bakpapier wat aan de lange zijden overhing. Mijn afmetingen waren 22×10 cm. Mocht je hem liever in een groot cakeblik willen bakken, verdubbel dan bovenstaande hoeveelheden. 
 
Snij dan de appel in kleine blokjes en mix dit met de parelsuiker (hou hiervan een beetje apart), basterdsuiker, kaneel en stukjes karamel of fudge. Saakje deed de volgende stap met een mixer, maar met de hand lukt dit ook prima. Mix in een andere kom de bloem en bakingsoda  en voeg hier de karnemelk bij. Roer dit met een spatel door, tot een kleverig papje. Bestrooi je werkbank met wat extra bloem en doe ook iets aan je handen. Kneed het kort door, tot een iets minder plakkerig deeg. Als laatst mag hier het appel mengsel bij. Zorg dat alles goed verdeeld is en rol het tot het formaat van het bakblik. Leg het hier in en bak het brood in 30 tot 35 minuten goudbruin. Bestrijk na het bakken de korst eventueel met wat roomboter, voor wat extra glans.
 
Laat het brood na het bakken minimaal 5 minuten in de bakvorm zitten. Serveer het brood iets warm, dan smaakt het brood nog lekkerder.
 
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *