Speculaas cake met amandelspijs

Nadat ik vorig jaar een yoghurt cake met marsepein bakte, waarin de marsepein door het beslag ging, was ik ook er benieuwd naar deze combinatie. Marsepein en amandelspijs verschillen namelijk niet zoveel van elkaar. En wees eerlijk, speculaas met amandelspijs is toch ook heerlijk? In deze speculaas cake heb ik mijn zelf gemengde speculaaskruiden gebruikt. De hoeveelheden voor een speculaaskruiden mengsel deel ik woensdag met jullie.
 
Na het bakken was ik eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld. Ik zag de amandelspijs niet zo goed zitten als de marsepein in de yoghurt cake. Achteraf gezien niet zo gek, de kleur contrasten waren daar ook veel groter. Je proeft het wel en als je goed kijkt zie je her en der wat spijs stukjes door je cake. Speculaas cake met amandelspijs | HandmadeHelen
Wat heb je nodig:
– 200 gram boter op kamertemperatuur
– 180 gram licht bruine basterdsuiker 
– 4 eieren maat M
– 200 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
– 4 tl speculaaskruiden 
– Snufje zout
– 60 ml melk
– 120 gram amandelspijs
– 50 gram geschaafde amandelen
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed je cake blik alvast met wat bakpapier. Rasp de amandelspijs met een grove rasp in stukjes, of verkruimel hem. Het raspen vind ik zelf altijd prettig, op die manier zijn al je stukjes ongeveer even groot. GEbruik hier dan wel de grove kant van je rasp van, of een rasp met wat grotere openingen.
 
Mix dan met een mixer de boter met de basterdsuiker in zo’n 5 minuten mooi romig en luchtig. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop dit op tot een egaal geheel en mix dan ook de melk erdoor. De melk zorgt ervoor dat je speculaas cake straks niet droog. Voeg de bloem met de bakpoeder, zout en speculaaskruiden aan het natte mengsel door en mix dit kort tot een egaal gekleurd beslag. Als laatst spatel je de stukjes amandelspijs door je beslag met een spatel of lepel.
 
Vul je vorm met het beslag en verdeel het goed, zodat het mooi gelijk kan rijzen. Bestrooi je beslag daarna met de geschaafde amandelen en bak de cake zo’n 50 tot 60 minuten op 160 graden Celsius tot hij gaar is. Om dit te testen prik ik zelf bet liefst met een prikker in de cake, als deze er schoon uit komt is hij gaar. Last de cake zo’n 10 minuten in de vorm staan, voor je hem op een rekje verder laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan hij prima een week in een trommel worden bewaard. 
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *