Speculaasbrok

Tijdens deze periode van het jaar ruik je op veel plekken de bekende december geur, speculaas! Een recept voor speculaasbrok wil ik jullie dan ook niet onthouden. Het is makkelijk te maken en je tovert het ook zo op tafel wanneer je visite krijgt. Met een uur heb je dan ook deze heerlijke speculaas brok gemaakt. Vers gebakken is natuurlijk altijd lekkerder dan uit de winkel, vind je niet?

Wat heb je nodig:

– 200 gram bloem
– 100 gram donkerbruine basterdsuiker
– 100 gram koude blokjes boter
– 1 tl bakpoeder
– Half losgeklopt ei, maat M. (de andere helft is voor het bestrijken)
– 3 tl speculaas of koekkruiden
– Eventueel 4 tl melk.
 

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden Celsius. Het maken van dit deeg is namelijk in een handomdraai gemaakt (letterlijk!). Zelf maak ik dit deeg het liefst zonder mixer, maar met de hand omdat je op die manier goed kunt voelen of het deeg wat meer vocht nodig heeft. Dit deeg is voor een brosse speculaas brok.

Voeg de bloem en het bakpoeder toe in een kom en mix dit, zodat het bakpoeder goed verdeeld is. Voeg daarna de basterdsuiker, koude boter en de speculaaskruiden toe. Mix dit tot een kruimelig deeg en voeg dan het losgeklopte ei toe. Wanneer je deeg na het doorkneden nog te nat voelt, kun je steeds een theelepel melk toevoegen. Is je deeg erg nat? Voeg dan nog wat bloem toe.

Rol het deeg uit op je bakplaat met bakpapier tot een dikke plak. Vind je het leuk om je gasten zelf een stuk te laten afbreken? Zorg dan voor een mooie vorm. Breek je het straks zelf maakt de vorm niet uit. Zorg dat de plak overal even dik is, zo’n halve centimeter. Bestrijk de plak met ei en garneer eventueel met wat halve amandelen of amandel schaafsel. Bestrijk de amandelen ook nog eens met ei, zodat ze mooi bruin bakken.

Bak je speculaasbrok zo’n 30 minuten in de oven en laat hem afkoelen voor je het verder laat afkoelen op een koelrek voor je het in stukken breekt. Bewaar de brok in een trommel met een klein stukje brood. Op die manier blijft het lekker bros.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *