Spinnen koekjes

Ieder jaar probeer ik voor Halloween (31 oktober) een leuk baksel te maken, juist omdat we dit in Nederland eigenlijk niet zo vieren als in Amerika. Vorig jaar maakte ik een frankenstein marshmallow pops en een variant hiervan, een vleermuis met oreo vleugels. Daarvoor maakte ik al eens monsterlijke koekjes, die hier erg in de smaak vielen. Kortom, genoeg keus voor Halloween, of een ander griezelig feestje!
 
Op Pinterest kwam ik afgelopen zomer een plaatje tegen van spinnen  koekjes. Door in diverse winkels wat te zoeken naar het perfecte choco bolletje hiervoor, kwam ik uit op maltezers. Deze schattige maar toch iet wat griezelige spinnen koekjes zijn dan ook perfect voor Halloween!
Spinnen koekjes | HandmadeHelen
Wat heb je nodig:
Voor 20 koekjes
– 225 gram boter op kamertemperatuur
– 160 gram kristalsuiker
– 1 tl vanille extract
– 1 eidooier maat L
– 280 gram bloem
– 2 gram zout
– 75 gram pure chocolade
– Maltezers
 
Dit deeg heet wat voorbereiding nodig, eenmaal klaar moet het een uur in de koelkast liggen om wat op te stijven. Zelf maak ik dit deeg dan ook het liefst van te voren, of maak ik extra zodat ik een deel kan invriezen.
 
Mix de boter romig met de suiker in zo’n 3 minuten. Voeg dan je eidooier en vanille extract toe tot het egaal gemengd is. Voeg dan het zout en in twee delen de bloem toe. Mix dit tot een deeg en kneed het daarna nog een kort door met de hand. Het deeg zal wat plakkerig zijn, maar eenmaal gekoeld merk je hier niets meer van. Laat het deeg als platte schijf minimaal een uur in de koelkast rusten voor je verder gaat.
 
Verwarm dan de oven voor op 190 graden Celsius en rol van het deeg 20 balletjes van gelijke grootte. Bak de bolletjes (zonder deze plat te drukken!) in zo’n 15 minuten gaar, tot de randjes goudbruin zijn. Na het bakken is het slim om ze even op de bakpaat te laten liggen en daarna met je wijsvinger een een kleine indruk te maken, waar de maltezer straks in komt te liggen. Laat de koekjes volledig afkoelen voor je de maltezers in de kleine holtes legt.
 
Smelt dan tweederde van de chocolade au bain marie en voeg het laatste deel chocolade hierbij wanneer de rest gesmolten is. Haal dit van het kokende water af en wacht tot alle chocolade egaal gesmolten is. Vul een kleine spuitzak en knip hier een klein tipje van af. Spuit een klein beetje chocolade in de holte en leg hier de maltezer op. Spuit dan aan beide kanten vier dunne streepjes streepjes die de poten van de spin vormen. Laat de chocolade uitharden voor je de koekjes gaat stapelen. Bewaar de spinnen koekjes in een luchtdichte trommel.
Print Friendly
No Responses to “Spinnen koekjes”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *