Stroopwafel taart

Vorig jaar lagen er bij de Action twee leuke bakboekjes die door Laura van Laura’s Bakery gemaakt zijn. Naast de recepten verzorgde Laura ook zelf de foto’s en styling van de boekjes. Naast het feit dat Laura een leuke blog heeft spraken de recepten me in dit boekje ook wel aan, dus voor slechts €1,49 per boekje heb ik het taarten boekje en het cupcake boekje gekocht.
 
In het boek over taart stond deze geweldige stroopwafel taart, toen de verjaardag van mijn broertje dichterbij kwam leek het hem wel wat om deze taart te proberen. Aan het recept heb ik wat gelatine toegevoegd. Het maken van stevige Zwitserse room kan namelijk een hele beproeving zijn, de verhouding moet net kloppen (iets minder slagroom dan banketbakkersroom). Zonder het toevoegen van gelatine was de taart bij het aansnijden absoluut gaan lopen en niet stevig genoeg om zijn vorm te houden.
Stroopwafel taart | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor de banketbakkersroom
– 35 gram bloem
– 3 eidooiers
– 350 ml melk
– 65 gram suiker
– 16 gram vanillesuiker
Voor de taartbodem
– Mini stroopwafels (ongeveer 20)
– 8 grote stroopwafels
– 40 gram boter
Voor de Zwitserse room:
– 500 ml slagroom
– 2 el suiker
– 1 portie banketbakkersroom (zie hierboven)

– 3 gram (2 blaadjes) gelatine
– Caramelsaus (kant en klaar of zie mijn perencake voor een recept)
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de banketbakkersroom. De room moet namelijk afgekoeld zijn om er Zwitserse room mee te maken, je wil natuurlijk niet dat de slagroom smelt wanneer je dit met elkaar mengt. Breng de melk met de vanille suiker aan de kook en meng ondertussen in een kommetje de eidooiers met de suiker en net bloem. Voeg een beetje warme melk toe zodat de eidooiers langzaam aan de warmte kunnen wennen. Voeg dan dit ei mengsel toe aan de overige melk en last dit indikken tot je veel geblub ziet. Spoel een platte schaal af met koud water en laat hier de banketbakkersroom op afkoelen. Leg een stukje huishoudfolie over de room zodat er geen vel over komt.
 
Terwijl de room afkoelt kun je beginnen met de bodem en zijkant. Deze bestaat uit (hoe kan het ook anders) stroopwafels. In mijn 26cm springvorm gingen ongeveer 20 mini stroopwafels aan de zijkant. Ik denk dat Laura wat grotere mini stroopwafeltjes gebruikt heeft, mijn mini stroopwafels van de Lidl vond ik zet wat aan de kleine kant. Laura snijdt er een derde vanaf, waarbij ze de afsnijdsels bij de bodem doet. Dit heb ik niet gedaan, omdat ik ze dan wel erg klein vond voor de rand. Voor de bodem heb ik daarom twee extra gewone stroopwafels gebruikt.
 
Bekleed de bodem van een 26cm springvorm met bakpapier. Laat 40 gram boter smelten en verpulver ondertussen de grote stroopwafels in de keukenrobot en voeg hier de gesmolten boter aan toe. Door de warmte die vrij komt bij het draaien smelt de stroop van de wafels waardoor het er erg nat uit ziet. Niets aan de hand, mix alles goed door en druk de kruimels goed aan op de bodem. Druk de mini stroopwafels langs de rand van de springvorm in de bodem stevig vast. Zet dit zo’n 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
 

De vulling

Laat de gelatine in koud water weken. Wanneer de banketbakkersroom is afgekoeld begin je met het stijf kloppen van de slagroom met de suiker. Houdt hier ongeveer 150 gram van apart in een spuitgat met een spuitenmondje om de taart straks mee te decoreren. Verdeel zo’n 4 eetlepels banketbakkersroom over de bodem. Los in een klein pannetje de gelatine met wat aanhangend water op en mix dit door de banketbakkersroom in een kom. Mix dan beetje voor beetje de slagroom er bij. Wanneer je een stevig mengsel hebt stop je en vul je hiermee de springvorm.
 
Decoreer met wat caramelsaus (deze kun je zelf maken, maar kant en klaar kan natuurlijk ook) de bovenkant van de taart. Zelf vond ik strepen erg mooi staan, maar je kunt ook de hele bovenkant bestrijken met wat caramelsaus. Spuit daarna aan de buitenrand mooie foefjes slagroom. Laat de taart nog zo’n 2 tot 3 uur opstijven voor je hem serveert.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *