Tiramisu taart

Ik loop al jaren met het idee voor deze tiramisu taart en steeds stelde ik hem weer uit. Niet omdat hij zo ingewikkeld is, maar omdat ik hem het liefst met kerst wilde maken. Hij zou namelijk ook perfect zijn als dessert. Toen mijn vader afgelopen week jarig was, besloot ik dat ik hem dan nu eindelijk moest en zou maken. Het bleek dan ook een ware hit!
 
Normaal gesproken val ik bij dit soort taarten altijd terug op mijn luchtige biscuit. Toch kriebelde het om eens een ander recept uit te proberen, waardoor ik terecht kwam op een Italiaanse sponscake. In theorie net zo’n luchtig biscuit, maar zonder olie of boter. Hierdoor is het dus een perfecte basis wanneer je lactosevrij wil bakken en hem vult met een lactosevrije vulling.
Tiramisu taart | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor de Italiaanse sponscake van 20 cm
– 280 gram eieren (bijna 6 eieren maat M)
– 120 gram kristalsuiker
– 125 gram bloem
– 15 gram maizena 
Voor de vulling
– 400 ml slagroom
– 300 gram mascarpone
– 6 el kristalsuiker
– 1,5 tl vanille extract
Voor de koffie siroop
– 60 ml water
– 50 gram kristalsuiker
– 5 gram espresso poeder
– Optioneel een scheutje likeur
Decoratie
– Chocolade vlokken
– Cacao poeder
 

Bereidingswijze

Begin met het bakken van de sponscake. In tegenstelling tot mijn vaste recept, is deze vrij simpel om te maken. Wel raad ik je aan dit met een staande mixer te doen, zodat je in de tussentijd iets anders kunt voorbereiden of doen. Vet alvast een 20 cm vorm in met bakspray en verhoog eventueel de rand met wat bakbapier.
 
Weeg je eieren goed af, dit zorgt namelijk voor het beste resultaat. Meng dit met de suiker en klop dit minimaal 15 minuten, tot het licht en flink in volume is verdubbeld. Om te testen of het echt luchtig genoeg is, kun je een lepel ei uit de kom halen en dit bovenop de rest laten vallen. Wanneer het er bovenop blijft liggen is het voldoende geklopt. Zeef dan de maizena en bloem met elkaar en zeef dan kleine beetjes van het bloem mengsel door het geklopte ei, waarbij je met een houten lepel het beslag langzaam door blijft spatelen. Vul de bakvorm, maar tik er niet mee op het aanrecht en laat hem zoals het is. Bak de sponscake in ongeveer 30/40 minuten gaar op 155 graden Celsius.
 
De koffie siroop gebruik je om de sponscake wat smaak mee te geven, net als je normaal met lange vingers zou doen. De cake is hierdoor meteen wat smeuïger. Je houdt wat koffie siroop over, maar dit is ook heerlijk over een vanille cake. Meng alle ingrediënten met elkaar in een steelpannetje en laat dit op middelhoog vuur met af en toe roeren zo’n 10 minuten bubbelen. Laat het daarna goed afkoelen en voeg eventueel een scheutje likeur toe aan het afkoelende mengsel.
 

Het decoreren

Klop de slagroom stijf met de suiker en het vanille extract. Voeg dan beetje bij beetje de mascarpone toe en meng dit tot een egaal en stevige roommengsel. Snij de sponscake in drie lagen, waarbij iedere laag tijdens het opbouwen besprenkelt wordt met koffie siroop. Verdeel dan een deel roomvulling over en leg er nog een laag sponscake op. Besprenkel ook deze weer met koffie siroop en vul de laag. Bij de laatste plak besprenkel je hem met koffie en leg je deze kant op het roommengsel. Bestrijk de buitenkant met wat room en druk wat chocolade vlokken  op de buitenrand. Het witte mag je blijven zien, het zou zonde zijn als de chocolade gaat overheersen.
 
Wat ik zelf altijd mooi vind aan een tiramisu, is een gebobbelde bovenkant van allemaal kleine dopjes. Dit moest en zou dan ook de bovenkant worden voor deze taart. Met een glad spuitmondje spuit je de dopjes bovenop de taart. Bestrooi deze dan licht met wat cacao poeder. De taart is het lekkerst wanneer hij even heeft gestaan, op die manier vermengen de smaken zich goed. De sponscake is natuurlijk door de siroop niet meer zo luchtig als voor het vullen, maar hij smaakt wel dubbel zo goed!
Print Friendly, PDF & Email
6 Responses to “Tiramisu taart”
  1. Lianne says:
  2. Cemelia says:
    • HandmadeHelen says:
  3. Geertje says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *