Appel vanillepudding taart
Wat ik erg leuk vond om te lezen, was dat Judith gestart is met het maken van fondant/marsepein taarten en uiteindelijk allerlei heerlijke baksels maakt. Heel herkenbaar aangezien ik dit ook wat meer ben gaan doen. Bij Judith zag ik een aantal recepten terug die ik ook met jullie gedeeld heb, maar nog veel meer recepten die op mijn ’to bake’ lijstje staan! Gelukkig vermeld ze bij ieder recept waar haar basis ligt, dus naast heerlijke recepten heb ik ook een lijstje met boeken kunnen maken die ik zeker wil bekijken.
Wat heb je nodig:
– 250 gram bloem (Judith noemt gezeefde bloem, maar dit heb ik niet gedaan)
– 125 gram suiker
– 2 tl bakpoeder
– 1 ei
– 150 gram boter
Voor de vulling:
– 1,4 kg zoete appels (ik heb jonagold gebruikt)
– 125 gram suiker
– 77 gram poeder voor vanille kookpudding
– 750 ml slagroom
– 1 zakje vanille suiker
Bereidingswijze
Judith heeft voor deze taart een 24cm bakvorm gebruikt. Nu bezit ik veel bakvormen maar een 24cm net weer niet. Er waren twee opties, een 26cm springvorm gebruiken en hopen op het beste, of een kleinere vorm pakken en deeg en vulling overhouden. Ik koos voor het eerste en was erg benieuwd hoe het eruit zou komen.
Kneed de bloem, boter, suiker en het bakpoeder samen tot een kruimelig mengsel waarbij de boter goed verdeeld is. Voeg dan het ei toe om het tot een samenhangend deeg te maken. Vet je bakvorm in en leg op de bodem een stuk bakpapier. De zijkanten kun je ook bekleden, maar dit heb ik achterwege gelaten. Rol je deeg uit met wat bloem en bekleed de bakvorm. Zorg ervoor dat het in de hoekjes goed is aangedrukt. Met het recept van dit deeg had ik ruim voldoende deeg voor een 26cm bakvorm.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en schil de appels. Verdeel ze in 8 tot 12 gelijke partjes, kijk naar de grootte van de appel om te beslissen voor het aantal partjes. Zet de appelpartjes rechtop en vul hiermee het bakblik. Doordat mijn vorm groter was, hield ik niet direct rekening met de hoogte van de appels. Ze staken dan ook wat uit, doordat ik eigenlijk iets meer pudding had moeten hebben. Zorg er daarom voor dat de appelpartjes niet hoger komen dan de rand van je deeg en snij er desnoods een stukje af.
De vulling
Voeg 150 ml slagroom met het vanille kookpudding poeder en de suiker en meng dit goed. Verwarm in een pannetje de overige slagroom tot het tegen het koken aan zit. Roer de verwarmde slagroom terwijl je het vanille kookpudding mengsel toevoegt in de pan. Laat het nog even indikken en wacht tot je wat dikke bubbels ziet ploppen in de pan. Schep de pudding daarna over de appelpartjes en bak de taart in 70 minuten.
De tip van Judith is om goed in de gaten te houden hoe bruin de bovenkant wordt, dit gaat namelijk erg snel! Wanneer je dit ziet kun je het best wat aluminium folie over de taart leggen en hem verder laten bakken. Zelf was ik hier iets te laat mee, maar natuurlijk kun je dit best wat verdoezelen met poedersuiker! Laat de taart na het bakken afkoelen en zet hem daarna in de koelkast. Niet alleen snijdt de taart dan beter, hij is koud ook veel lekkerder! Kleine tip: snij niet te grootte punten, hij is heerlijk maar vult ook behoorlijk!
Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @handmadehelenNL. Eslem van ‘mijn mixed kitchen’ heeft de broodpudding gepimpt met allerlei heerlijke toevoegingen.
Judith van Judithscakes is helaas gestopt met bloggen. De linkjes naar haar site werken dan ook niet meer.
Aah, wat een leuk stukje heb je er van gemaakt Helen! Dankjewel!!
Wat ziet die taart er lekker uit! Leuk idee voor een alternatieve appeltaart en ik hou van pudding dus lijkt me heerlijk!!!
Dankje Judith en Hazel! Hij staat voor mijn verjaardag ook op de planning. Ook heerlijk met een bolletje ijs trouwens!
Dat ziet er lekker uit ! ik wil deze taart graag uitproberen, ik ben gek op appels in taarten, mijn vraag is allen of de deeg zacht is of juist krokant zoals bij een cheescake of lijkt het op de deeg van een vlaaien taart.
Super leuke site, wil zeker van alles uitproberen
Hoi!
Het deeg is het zelfde als een standaard appeltaart. Succes met bakken!