Luikse wafels
Dingen lopen niet altijd zoals je ze verewacht, de afgelopen maanden liepen dan ook net even anders dan voorgesteld. Zo kwam het dan ook dat ik mijn nieuw aangeschafte wafelijzer van domo ruim 3 maanden in de doos heb laten staan. Afgelopen week vond ik het dan ook tijd om hem eens uitvoerig te testen! Na bedacht te hebben wat ik zeker eens wil maken, stond het bakken van Luikse wafels op nummer één. Het is dan ook mijn favoriete wafel, wat steviger en met parelsuiker door de hele wafel.. yum!
In mijn zoektocht voor wafels en leuke ideeën, kwam ik tot de conclusie dat ik in vervolg rondom dit onderwerp Pinterest links moet laten liggen. In Amerika worden tegenwoordig hele maaltijden in wafelvorm gegoten. Ontbijtwafels met kaas, pesto en bacon of pizza wafels… misschien toch maar eens proberen?
Dit recept voor Luikse wafels komt van Miljuschka en London, in het 24kitchen programma food truck challenge maken ze deze wafels met heerlijke dulche de leche en koffieroom. Al heb ik ze het liefst met wat gesmolten chocolade…..
Wat heb je nodig:
Voor 12/13 wafels
– 100 gram zachte boter
– 80 gram vanille suiker
– 40 gram kristalsuiker
– 1 ei maat L
– 60 ml melk
– 250 gram zelfrijzende bloem
– 125 gram parelsuiker
Bereidingswijze
Het maken van het deeg is niet heel moeilijk. Het is een plakkerig goedje wat je uiteindelijk kunt kneden. Mix de boter met de suikers tot een romig geheel. Voeg dan de melk met het ei toe en mix ook dit tot een egaal geheel. Hier mag de zelfrijzende bloem bij en mix dit kort tot je geen bloem meer ziet. Met een spatel roer je dan de parelsuiker door het plakkerige deeg. Mijn parelsuiker vond ik bij de Aldi, al weet ik niet of ze dit nog steeds verkopen. Zet het deeg minimaal een half uur/drie kwartier in de koelkast om wat steviger te worden.
Maak van het deeg 12/13 balletjes ongeveer zo groot als een golfbal. Spray je wafelijzer in met wat bakspray of olie en bak de wafels goudbruin en gaar. Mijn domo wafelijzer bakte de wafels in 3,5 minuut mooi goudbruin en gaar op de medium stand. Het bakken en de baktijd varieert per wafelijzer, dus test hier wat mee. Na het bakken worden de wafels wat steviger en harden ze wat uit. Perfect om in de chocolade te dopen!
8 Responses to “Luikse wafels”
Ik heb parelsuiker gevonden bij de Welkoop.
Wat is zelfrijzende bloem ?
Ik ken zelfrijzend bakmeel en bloem.
Hi Edwin, zelfrijzend bloem of meel is het zelfde 🙂
ok, dank je wel.
Zelfrijzend bakmeel is anders dan bloem
Hi Ria, zelfrijzend bloem en zelfrijzend meel is inderdaad iets anders dan gewoon bloem.
Misschien een rare vraag maar lees ik het goed 80 gram vanille suiker? Waar koop je zo’n grote hoeveelheid als ik dat mag vragen?
Hi Danielle, vanillesuiker is goed zelf te maken, door in een pot met suiker je gebruikte vanille stokjes te stoppen. Op die manier trekt het vanille wat nog in je stokjes zit in de suiker.
De zakjes in de winkel zijn ook prima om te gebruiken, maar dan heb je inderdaad kleinere hoeveelheden per zakje waardoor je meerdere zakjes gebruiken kan.