Red velvet cupcakes

Eindelijk het recept voor red velvet cupcakes online! Hoewel ik de hoeveelheid rode kleurstof wat heftig vind, moest ik me hier toch maar eens over heen zetten. Vooral omdat ik na het testen van red velvet cakemix van Dr. Oetker om een variant zonder pakjes werd gevraagd. Vandaag geen taart, maar red velvet cupcakes! Al kun je de cake natuurlijk altijd in een ronde bakvorm bakken voor een taart..
 
De rode kleurstof die ik gebruikt heb was christmas red van sugarflair, maar neem vooral een gel kleurstof die je voorkeur heeft. Iedere kleurstof werkt anders en geeft een andere kleur intensiteit. Ik had genoeg aan een halve theelepel, maar mijn cupcakes hoefden voor mij ook niet knal rood te zijn. Deze donker rode cupcakes zijn wat mij betreft perfect.
Red velvet cupcakes | HandmadeHelen
 

Wat heb je nodig:

– 20 gram ongezoete cacao
– 150 gram bloem
– Snuf zout
– 140 gram suiker
– 120 ml zonnebloem olie
– 1 tl vanille extract
– 1 ei maat M
– ½ tl rode gel voedselkleurstof
– 120 ml karnemelk
– 6 ml azijn
– ½ tl baksoda (dit kan niet worden vervangen door bakpoeder)
Roomkaas frosting
– 200 gram roomkaas (ik nam monchou)
– 120 gram zachte boter
– 275 gram poedersuiker
– 1 tl vanille extract
 

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden Celsius en bekleed de cupcakevorm met papiertjes. Deze cake lukt bij mij altijd prima met een garde, maar pak rustig een handmixer als je dit prettiger vind. Mix met een garde de bloem, cacao poeder en zout goed door en zet dit weg. In een andere kom roer je met een garde de zonnebloemolie met suiker kort door, voor het ei erbij mag. Roer hier in beetjes de rode kleurstof door. Mijn cupcakes zijn niet fel rood, dus gebruik vooral de hoeveelheid die jij denkt nodig te zijn. Hou wel rekening met de nasmaak die een teveel aan kleurstof van geven aan je cake.
 
Meng dan de helft van de bloem en de helft van de karnemelk in het ei mengsel tot dit opgenomen is. Roer dan de andere helft erbij, tot een egaal beslag. In een klein bakje mix je de azijn met baksoda, wat een heftige borrelende en sissende reactie geeft. Roer dit snel door je beslag en mix dit zo’n 10 seconden stevig door. Deel met een ijsknijper  het beslag over 12 papiertjes. Bak de cupcakes in het midden van de oven in ongeveer 22 tot 25 minuten gaar, of tot een prikker schoon uit de cupcake komt. Schraap de kom leeg en giet de restjes op een stukje bakpapier. Bak dit ongeveer 10 minuten, tot je er kruimels van kunt maken ter decoratie. Geen beslag over? Schraap dan uit het midden van iedere cupcake wat kruimels na het bakken. Niemand die het ziet met de frosting bovenop.
 

Frosting

Dan komt de frosting. Dit was tijdens de eerste drie pogingen een grote mislukking. Ik nam namelijk een smeerbare huisvariant roomkaas. Deze bevat teveel vocht, waardoor je een soep overhoudt. De smaak was goed, maar een toef kon je er niet mee spuiten. In Amerika pakken ze al snel een stevig blok philadelphia roomkaas, maar deze heb ik hier nog niet zien liggen. Wat we wel hebben is monchou, mooi stevig en dus het proberen waard. Mix de roomkaas dan ook met de boter tot een egaal mengsel. Voeg hier in twee delen de poedersuiker bij en schraap zo nu en dan de randen van je kom even goed los. Voeg als laatst de vanille toe en mix het mengsel zo’n 3 minuten op de hoogste stand tot een luchtige frosting. Zet het eventueel 10 minuten in de koelkast, wanneer je mengsel wat slap oogt. Door de boter wordt het al snel weer stevig.
 
Vul een spuitzak met spuitmondje voor de frosting, ik nam een Wilton 1M, maar ieder stervorming spuitmondje staat mooi. Vul de spuitzak en maan een toef op de cupcakes en verkruimel wat cake over de toefjes als decoratie. Decoreer de cupcakes pas op het moment van serveren op. Een cupcake in de koelkast droogt namelijk uit, wat de smaak echt niet  goed doet. De cupcakes zelf zijn na een paar dagen in een afgesloten trommel nog lekker en luchtig en absoluut niet droog. De olie zorgt namelijk voor een mals cakeje.
 
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Red velvet cupcakes”
  1. Sabena says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.