Roomboter kransjes
Nog twee dagen, dan is het kerst! Ook als je geen ervaren thuisbakker bent kun je toch in een handomdraai zelf kerstkoekjes op tafel toveren. Wat dacht je van deze roomboter kransjes? Een kransje is leuk, maar een simpel rondje smaakt net zo lekker met dit recept!
Het decoreren vind ik zelf het lekkerst met amandelschaafsel en wat kristal suiker. Maar wat dacht je van blanco koekjes die je later in de chocolade dipt met musketzaad? Met dit basis recept tover je bij iedere feestdag een koekje naar wens op tafel!
Wat heb je nodig:
– 200 gram bloem
– Snuf zout
– Halve eidooier
– 100 gram kristalsuiker
– 150 gram koude boter
– 1 tl vanille extract
Voor de decoratie
– Geschaafde amandelen
– Kristalsuiker
– Optioneel, chocolade en musket zaad
Bereidingswijze
Bekleed je bakplaat met bakpapier en mix het zout alvast door de bloem. Scheid dan het ei. Het lijkt gek om maar een halve eidooier te gebruiken. Het koekje is hierdoor lekker krokant en toch zacht zoals een roomboter kransje hoort te zijn. De rest van het ei gebruik je straks om de koekjes mee te bestrijken zodat ze dat heerlijke bruine kleurtje krijgen.
Mix in een kom de bloem, boter, suiker en het vanille extract met je vingertoppen of een kruimeldeeg menger tot je kruimels hebt. Voeg dan de halve eidooier toe en meng dit goed met je handen tot een stevig deeg. Laat dit zo’n 30 tot 40 minuten rusten als een platte schijf in wat huishoudfolie in de koelkast, zodat het weer goed kan opstijven.
Verwarm dan de oven voor op 175 graden Celsius en rol het deeg uit op wat bloem tot het ongeveer 4 a 5 mm dik is. Voor het uitsteken nam ik een gekartelde cirkel met 5 cm diameter, maar je zou ook prima een rondje (bijv. een glas) of bloemetjes vorm kunnen nemen. Voor het cirkeltje aan de binnenkant nam ik de achterkant van een spuitmondje waardoor ik een kransje kreeg. Bestrijk de koekjes dan met wat geklutst ei en strooi er amandelschaafsel en bestrijk dit nog lichtjes met wat ei. Strooi er daarna wat kristalsuiker overheen.
De koekjes lopen niet uit, dus je kan ze vrij dicht op elkaar leggen, waardoor er ook flink wat op een bakplaat passen. Met mijn uitsteker kon ik zo’n 30 koekjes halen uit dit deeg. Bak ze op 175 graden Celsius zo’n 15 tot 18 minuten goudbruin. Laat ze eerst wat afkoelen op de bakplaat voor je ze op een koekjesrooster verder laat afkoelen. Leg je deeg tussendoor in de koelkast wanneer niet alles in één keer gebakken kan worden. Hoe kouder de koekjes zijn als ze in de oven gaan, hoe strakker ze blijven.
5 Responses to “Roomboter kransjes”
Hoi,
ik heb een aantal vragen over dit recept. Heb ik hier ongezouten roomboter voor nodig? En op welke ovenstand moeten de kransjes gebakken worden? Op 175 graden hetelucht stand of bovenwarmte en onderwarmte?
Met vriendelijke groet,
Brenda
Hoi Brenda,
Voor het bakken gebruik ik altijd ongezouten roomboter, zodat je zelf een kleine hoeveelheid zout kunt toevoegen.
Het bakken doe ik op de hetelucht stand. Iedere oven is anders, dus hou de eerste keer je koekjes even in de gaten en pas desnoods de temperatuur iets aan.
Succes!
Hartelijk dank voor je reactie!
Ik heb nog een paar vraagjes: hoe lang kan ik de koekjes maximaal bewaren? En kan ik ook vanille essence gebruiken in plaats van vanille extract?
De koekjes kun je best een week bewaren, een max durf ik niet te geven. Er zit natuurlijk geen conserveringsmiddel in en de bewaar omstandigheden zijn bij iedereen anders.
Je kunt vanille essence gebruiken wanneer er om extract gevraagd wordt, al is dit geen echte vanille natuurlijk.
Volgens mij vergeet je in het recept de suiker toe te voegen, klopt dat? 🙂