Petit fours met aardbeiencreme
Omdat ik het erg leuk vind om nieuwe dingen uit te proberen en onwijs van bakken hou maar wij het hier als gezin echt niet allemaal zelf op kunnen eten, vind ik het leuk om iets voor een ander te maken. Nu heb ik al eens weddingcupcakes gebakken voor de vrienden van een klasgenoot en bak ik vaker voor mensen iets op verzoek.
Al een lange tijd stonden petit fours (kleine gebakjes) op mijn lijstje van dingen die ik echt eens wilde maken, maar ik wilde ook graag wat gaan testen met nieuwe smaakjes botercreme. Op het werk van mijn moeder wilden zij een high tea organiseren voor hun mensen en vrijwilligers, toen mijn moeder mij vroeg om wat kleine dingetjes te maken voor hen, twijfelde ik geen minuut! Wat een perfecte gelegenheid om petit fours te maken.
De petit fours heb ik gebakken in een vierkante vorm, in dunne lagen. Je zou natuurlijk ook het biscuit kunnen halveren, maar mijn taartsnijder en ik zijn nog niet bepaald dikke vrienden. Omdat het weer (deze petit fours maakte ik in juni) erg lekker was, wilde mijn moeder graag aardbeien botercreme. Met als het even kon, verse aardbeien! Normaal gebruik ik banketbakkersroom in mijn botercrème, a la Rudolph van Veen. Dit keer heb ik dit echter niet gedaan, met in mijn achterhoofd dat dit heel boterig zou smaken nam ik een lepeltje om te proeven. Heerlijk fris en zalvig!
Wat heb je nodig:
– Een gebakken biscuit/moskovische taart of plakken cake van ongeveer 20x20cm
– Witte fondant en fondant naar kleur voor de roosjes
Voor de botercrème
– 250 gram roomboter, zacht
– 250 gram verse zoete aardbeien,
– 130 gram poedersuiker
– Witte fondant en fondant naar kleur voor de roosjes
Voor de botercrème
– 250 gram roomboter, zacht
– 250 gram verse zoete aardbeien,
– 130 gram poedersuiker
Bereidingswijze
Mix de roomboter zacht en meng hier de poedersuiker door. Snijdt daarna de aardbeien in kleine stukjes en doe dit bij boter. Uiteindelijk vond ik de stukjes aardbei wat te groot en heb ik de staafmixer door het mengsel gehaald. Ik denk dat dit een goed idee was, de aardbeien werden geen zacht mengsel waardoor de botercrème niet waterig zou worden. De kleur was uiteindelijk mooi natuurlijk roze.
Het biscuit en de fondantvierkantjes heb ik uitgestoken met de vierkante middelgrote uitsteker van de Xenos, zo’n 4 cm. Hierdoor zag ik wel dat dit geen perfect vierkantje was, dus ik ga nog even op zoek naar een stevigere uitsteker. Bijsnijden kan natuurlijk altijd, of gebruik een lineaal en mesje voor dit klusje.
Voor de presentatie heb ik er nog een fondant roosje op gemaakt. Zelf heb ik een malletje hiervoor gebruikt, maar je kunt ook prima een klein rol roosje te maken door een stuk dun fondant uit te rollen in een lange strip van een centimeter dikte en dan losjes op te rollen. Om het af te maken, staat de cupcake op een roze cupcakepapiertje.
2 Responses to “Petit fours met aardbeiencreme”
Hallo Helen,
Ik wil ze maken voor onze bruiloft. Hoeveel haal ik eruit? En kan ik ze een dag van te voren maken?
Groetjes Sylvia
Hi, dat ligt een beetje aan het formaat biscuit wat je gebruikt. Uit een vierkante 20cm biscuit haalde ik 16 petit fours. Mijn ervaring is dat deze de dag zelf het lekkerst zijn, omdat de zijkanten ‘naakte’ biscuit zijn en daardoor wat sneller uitdrogen. Je zou dit kunnen verhelpen door het biscuit wat te tremperen met suikersiroop zodat er wat meer vocht in zit.