Italiaanse sponscake

In het recept voor mijn tiramisu taart deelde ik dit recept al, maar het is een perfect basis recept voor veel meer taarten waarbij je deze luchtige Italiaanse sponscake kunt gebruiken.
 
De structuur van de sponscake is wat grover dan van het luchtige biscuit. Perfect dan ook om de laagjes extra smaak te geven met siroop (bijv. de koffie siroop). Als een spons zuigt de cake dit op en geeft je taart net dat beetje extra.

Wat heb je nodig:

Voor een 20 cm vorm
– 280 gram eieren (bijna 6 eieren maat M)
– 120 gram kristalsuiker
– 125 gram bloem
– 15 gram maizena 
 

Bereidingswijze

Begin met het bakken van de sponscake. In tegenstelling tot mijn vaste recept voor een luchtig biscuit, is deze vrij simpel om te maken. Wel raad ik je aan dit met een staande mixer te doen, zodat je in de tussentijd iets anders kunt voorbereiden of doen. Vet alvast een 20 cm vorm in met bakspray, verwarm de oven voor op 155 graden Celsius en verhoog eventueel de rand met wat bakbapier.
 
In dit recept is het belangrijk dat je de eieren afweegt zonder schil, dit zorgt namelijk voor het beste resultaat. Een maat M ei is ongeveer rond de 50 gram. Meng de eieren met de suiker en klop dit minimaal 15 minuten, tot het licht en flink in volume is verdubbeld. Mocht je twijfelen of het luchtig genoeg is, kun je het testen door een lepel ei uit de kom halen en dit bovenop de rest laten vallen. Blijf het er bovenop liggen? Dan is het voldoende geklopt. 
 
Zeef dan de maizena en bloem met elkaar en zeef  dit dan nogmaals in kleine beetjes door het geklopte ei, waarbij je met een houten lepel het beslag langzaam door blijft spatelen. Vul de bakvorm, maar tik er niet mee op het aanrecht en laat hem zoals het is. Bak de sponscake in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar op 155 graden Celsius. Je kunt testen of hij gaar is, door met een prikker te prikken in het midden. De prikker hoort schoon uit de cake te komen wanneer het gaar is. Haal de sponscake direct uit de vorm en laat hem volledig afkoelen voor je hem in lagen snijdt.
Print Friendly, PDF & Email
15 Responses to “Italiaanse sponscake”
 1. Daphne says:
  • HandmadeHelen says:
   • Daphne says:
 2. Maite Jacomen says:
 3. HandmadeHelen says:
  • Maite Jacomen says:
   • HandmadeHelen says:
  • José says:
   • HandmadeHelen says:
 4. Siri says:
  • HandmadeHelen says:
 5. Iris says:
  • HandmadeHelen says:
 6. Feranda says:
  • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.