Italiaanse sponscake
In het recept voor mijn tiramisu taart deelde ik dit recept al, maar het is een perfect basis recept voor veel meer taarten waarbij je deze luchtige Italiaanse sponscake kunt gebruiken.
De structuur van de sponscake is wat grover dan van het luchtige biscuit. Perfect dan ook om de laagjes extra smaak te geven met siroop (bijv. de koffie siroop). Als een spons zuigt de cake dit op en geeft je taart net dat beetje extra.
Wat heb je nodig:
Voor een 20 cm vorm
– 280 gram eieren (bijna 6 eieren maat M)
– 120 gram kristalsuiker
– 125 gram bloem
– 15 gram maizena
Bereidingswijze
Begin met het bakken van de sponscake. In tegenstelling tot mijn vaste recept voor een luchtig biscuit, is deze vrij simpel om te maken. Wel raad ik je aan dit met een staande mixer te doen, zodat je in de tussentijd iets anders kunt voorbereiden of doen. Vet alvast een 20 cm vorm in met bakspray, verwarm de oven voor op 155 graden Celsius en verhoog eventueel de rand met wat bakbapier.
In dit recept is het belangrijk dat je de eieren afweegt zonder schil, dit zorgt namelijk voor het beste resultaat. Een maat M ei is ongeveer rond de 50 gram. Meng de eieren met de suiker en klop dit minimaal 15 minuten, tot het licht en flink in volume is verdubbeld. Mocht je twijfelen of het luchtig genoeg is, kun je het testen door een lepel ei uit de kom halen en dit bovenop de rest laten vallen. Blijf het er bovenop liggen? Dan is het voldoende geklopt.
Zeef dan de maizena en bloem met elkaar en zeef dit dan nogmaals in kleine beetjes door het geklopte ei, waarbij je met een houten lepel het beslag langzaam door blijft spatelen. Vul de bakvorm, maar tik er niet mee op het aanrecht en laat hem zoals het is. Bak de sponscake in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar op 155 graden Celsius. Je kunt testen of hij gaar is, door met een prikker te prikken in het midden. De prikker hoort schoon uit de cake te komen wanneer het gaar is. Haal de sponscake direct uit de vorm en laat hem volledig afkoelen voor je hem in lagen snijdt.
15 Responses to “Italiaanse sponscake”
Hoi helen, ik wild dit graag maken maar dan met een 24 cm springvorm….. Hoeveel moet ik dan van alles gebruiken? of gaat hij dan inzakken in het midden?
groetjes Daphne
Hoi Daphne,
Voor het bakken in een 24cm vorm zou ik zelf anderhalf keer het recept gebruiken. Hou de baktijd wel goed in de gaten, dit zou iets kunnen verschillen. Succes met bakken!
Oké!!!!! Bedankt!!
Groetjes Daphne
Hey helen, deze lukt altijd maar als hij afkoelt zakt hij wat in elkaar en is hij helemaal.bovenaan niet zo luchtig en eerder nat.
Wat doe ik mis?
Hi Maite, is er met de oven iets veranderd? Het klinkt alsof de temperatuur verschilt met voorgaande keren dat je de sponscake bakte.
Hi helen,
Ja we zijn verhuisd en hebben nu een andere oven… als hij inzakt nadien wil dat dan zeggen dat hij hoger moet of langer?
Hi Maite, ik gok wat lager. Test het eens met een oventhermometer hoe warm de oven daadwerkelijk staat.
Het gewicht vwb ei, is dat gewogen zonder of met de schaal?
Zonder schil wegen, een maat M ei is ongeveer 50 gram.
Hallo, moet ik mijn oven eerst niet voor verwarmen?
Siri
Hi, jawel hoor. In het recept staat voorverwarmen op 155 graden celsius
Hoi Helen
Ik zou van de sponscake een chocolate versie willen maken.
Doe ik dan ook gewoon 10% bloem vervangen door cacao en een extra ei zoals bij de biscuit of ligt het bij een sponscake anders?
Groetjes iris
Hoi, in dit recept denk ik dat het extra ei niet nodig is. 20 gram bloem vervangen door cacao zou voldoende moeten zijn voor een chocolade sponscake.
Hei ,graag had ik geweten ,heette lucht oven of onder en boven oven gr op voorhand bedankt
Hi, alle recepten op deze site zijn met hete lucht, tenzij anders aangegeven.