Bananensplit vlaai

Wat heb je nodig:
– Snuf zout
Voor de banketbakkersroom:
Bereidingswijze
Rudolph begint met het maken van het deeg voor de vlaai, zelf ben ik begonnen met het maken van de banketbakkersroom omdat dit moest afkoelen. Het duurt namelijk even voor dit koel genoeg is. Breng de melk met het merg van een vanillestokje aan de kook en laat dit daarna zo’n 5 minuten trekken terwijl de pan van het vuur is. Roer in een ander schaaltje de eidooiers met de suiker en de bloem. Voeg hier wat van de warme melk aan toe en roer dit goed door. Voeg daarna al roerend door de melk het eimengsel hier aan toe en zet dit weer op het vuur.
Roer het mengsel goed door terwijl je dit weer aan de kook laat komen. Het mengsel dikt in en door de bloem mag dit ook rustig gaan ‘blobben’ alsof je lava ziet. De bloem kan hierdoor ook goed garen.
Spoel een groot bord af en hou dit nat, voeg de banketbakkersroom op dit bord en dek het af met wat folie. Zet dit even aan de kant en laat het goed afkoelen.
Begin dan met de vlaaibodem. Vet een vlaaivorm (ik heb een 28cm quichevorm gebruikt met losse bodem). Begin dan met het deeg. Ik heb het deeg nu een aantal keer gemaakt en ik merk dat dit het prettigst met je handen gaat. De klontjes boter kun je dan goed kneden in het deeg. Maak van de bloem een hoopje en maak hier een kuiltje in. In dit kuiltje gaat de melk, suiker, het ei, de boter in kleine stukjes en het gist.Verdeel aan de buitenkant van de bloem het zout. Meng alles in het kuiltje en pak steeds een beetje meer bloem. Kneed het deeg goed en laat het deeg daarna in een bebloemde kom een half uur rijzen tot het zichtbaar verdubbeld is in formaat.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg goed dun uit. Let hierbij op dat je het deeg alle kanten op rolt, anders gaat het krimpen. Bekleed de vorm het met het deeg en rol met de deegroller een keer over de rand van de vorm zodat het deeg een nette rand heeft. Vul de beklede vlaaivorm met de banketbakkersroom en bak de vlaai zo’n 20 minuten op 190 graden Celsius. Laat na het bakken de vlaai goed afkoelen op een afkoelrek. Laat in de nu nog warme oven de amandelschaafsels roosteren zodat ze niet alleen een mooi kleurtje hebben maar ook lekkerder smaken.
Het decoreren
De vlaai maak je af met slagroom en chocolade saus. Natuurlijk kun je kant en klare saus kopen, maar zelf maken is wel net zo lekker. Het recept van Rudolph heb ik gehalveerd, het leek me namelijk erg veel saus voor mijn vlaai. Verwarm 50 ml slagroom en los hier de pure chocolade in op. Doe dit in een kommetje of een spuitflesje (ideaal om de saus mee te verdelen over de vlaai straks) en laat dit wat afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf en vul hier een spuitzak mee met een spuitmondje. Zelf heb ik mijn wilton 1M gebruikt. Snij de gepelde bananen in schijfje en verdeel ongeveer 3 bananen over de bodem.
Spuit daarna over de banaanschijfjes allerlei toefjes zodat de bodem bijna helemaal bedekt is. Leg daarna nog wat schijfjes banaan in de slagroom en sprinkel de helft van de amandelschaafsel over de vlaai. Verdeel de chocoladesaus over de vlaai en besprinkel de vlaai daarna met de overige amandelschaafsel.
Ik maakte me wat zorgen over de verkleuring van de banaan, maar dit viel me 100% mee. Mocht je zien dat de banaan wat bruin begint te worden, besproei dan de schijfjes banaan met wat citroensap.
Banana Split, mijn favoriete dessert. En vlaai, mijn meest geliefde gebak. Wat denk jij: zou ik dit lusten 😉
Denk dat je hem heerlijk gaat vinden!
Vorige week gemaakt. Was makkelijk te maken en het resultaat was heerlijk. Iedereen was erg enthousiast! Ga deze snel weer maken mmmmm.