Quick bread met kaneel
Ik vind het heerlijk om in buitenlandse recepten te snuffelen en er meer over te leren. Iets wat me binnen het Amerikaanse bakken veel opviel waren de quick breads. Broden (zoet of hartig) zonder gist maar met baksoda en/of bakpoeder. Qua textuur lijkt een quick bread wat mij betreft meer op cake.
Tijd dus om eens te experimenteren met dit baksel. Hier in Nederland gaat het door voor een cake. Ik maakte dit keer een quick bread met kaneel, iets waar de afgelopen regenachtige dagen toch echt wel om vroegen. De lente mag wat mij betreft nu echt wel beginnen!
Wat heb je nodig:
– 280 gram bloem
– 200 gram suiker
– Snuf zout
– ¾ tl baksoda
– 240 ml karnemelk
– 1 ei maat M
– 60 ml zonnebloemolie
– 75 gram suiker met 1/2e tl kaneel
Bereidingswijze
Snel is dit baksel zeker, er komt namelijk geen mixer aan te pas en het staat ook in no time in de oven! Verwarm die daarom alvast voor op 170 graden Celsius en bekleed een cakevorm van 30cm lang met een stukje bakpapier.
Meng in een kom de bloem, baksoda, zout en suiker en roer dit kort door. Meng in een andere kom de karnemelk met het ei en de zonnebloemolie tot een egaal mengsel. Roer dit kort met een spatel door elkaar, waarbij niet alle klonten weg hoeven te zijn.
Giet een deel van het beslag in de vorm en strooi de helft van het suiker en kaneel mengsel erover. Giet daarna de rest van het beslag hierover en bestrooi ook dit met het mengsel. Marmer het licht met een saté prikker of mes en bak de cake in zo’n 40 – 45 minuten gaar. Laat het een minuut of 10 afkoelen in de bakvorm voor je het op een rooster verder laat afkoelen. Bewaar de cake daarna in een afgesloten trommel.