Blauwe bessen yoghurt cake
Yoghurt is een ingrediënt wat ik best vaak gebruik. Zo bakte ik eerder al een Citroen yoghurt cake, brownies met Griekse yoghurt en maakte ik frisse frambozen yoghurt ijs. Stuk voor stuk heerlijke recepten! Ondanks dat ik met dit warme weer de oven niet aan wilde zetten, wilde ik wel iets lekkers voor bij de koffie. Met een overschot aan blauwe bessen en een citroen ging ik aan de slag.
Het recept van deze cake komt van Donna Hay, een van mijn voorbeelden als het om koken en bakken gaat. Haar recepten kloppen en zelf gaan spelen met verhoudingen hoeft dan ook niet. Erg fijn met dit warme weer, de cake staat namelijk zo op tafel en is lekker fris!


Wat heb je nodig:
– 150 gram gesmolten boter
– 220 gram suiker
– 2 eieren maat M
– 140 gram Griekse yoghurt
– 1 el citroen rasp
– 1 tl vanille extract
– 225 gram bloem
– 220 gram suiker
– 2 eieren maat M
– 140 gram Griekse yoghurt
– 1 el citroen rasp
– 1 tl vanille extract
– 225 gram bloem
– 1 tl bakpoeder
– 125 gram verse blauwe bessen
– 125 gram verse blauwe bessen
Voor het glazuur
– Poedersuiker
– Citroensap
Bereidingswijze
Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 Celsius. Vet een cake vorm in en bekleed deze met een stuk bakpapier. Mocht je niet weten hoe? Lees dan dit artikel eens door.
Meng met een garde de gesmolten boter, suiker, eieren, yoghurt, citroenschil en vanille extract in een kom en mix tot een egaal mengsel. Dan mag de bloem met het bakpoeder er bij en mix dit met een spatel weer tot een egaal geheel. Meng dan kort de blauwe bessen door het beslag en vul de bakvorm.
Bak de cake in 55 – 65 minuten goudbruin en gaar of tot een prikker schoon uit de cake komt. Laat hem ongeveer 15 minuten in de vorm afkoelen tot je hem op een rekje verder laat afkoelen. Maak de glazuur door steeds een beetje citroensap bij de poedersuiker te doen en dit goed door te roeren. Wanneer je een dik maar gietbaar glazuur hebt mag dit over de cake. Het duurt even maar hard mooi uit. Bewaar de cake in een trommel op een koele plek.
14 Responses to “Blauwe bessen yoghurt cake”
Lijkt me een heerlijk fris, zomers recept en ziet er geweldig uit!
Dankje Sophie!
Lijkt me een heerlijk fris, zomers recept en ziet er geweldig uit!
Dankje Sophie!
Zou dit recept ook met frambozen lukken en lekker zijn?
Hi Jolien, denk dat dat ook heerlijk zal smaken!
Dankje Helen, ben erg benieuwd. Het zit nu in de oven voor mijn zoon die dit weekend 5 wordt en dol is op frambozen 🙂
Wat een heerlijk recept! Ik heb er een met blauwe bessen gemaakt en een met appel (omdat ik tijdens het bakken besloot dat ik er 2 wilde, maar ik had dus niet genoeg bessen). Met appel is-ie ook verrukkelijk!
Ik had alleen een vraagje over de graden tijdens het bakken. Er stond verder niks over in, dus ik heb 65 min op 160 laten staan. Kan het zijn dat de oven toch iets warmer moest of langer? De cake leek namelijk nog een klein beetje plakkerig aan de binnenkant ondanks dat ik het gecontroleerd had met een prikker.
In ieder geval een super recept! Ik ga dit vaker maken
Hoi Jai, wat leuk om te horen! Met appel klinkt het ook erg goed.
Iedere oven is anders en het kan zijn dat je oven iets minder warm is dan het aantal graden wat je ingesteld hebt. De tijden zijn dan ook altijd een indicatie en geen harde richtlijn in het bakken. Doordat iedere oven anders is kan het zijn dat bij de ene persoon de cake minder lang hoeft en bij de ander misschien wat langer.
Bekijk eens het artikel over oventemperaturen wat op de website te vinden is.
Oké, dat ga ik doen! Thanks
Deze cake heb ik onlangs gemaakt, hij is echt zo goed gelukt, zijdezacht heerlijk van smaak! Bedankt voor het delen van het recept
Welke maat cakeblik gebruik je..
Een cakeblik van 25-30cm lang is uiterst geschikt hiervoor.
Een variatie op dit cakerecept met yoghurt heb ik gemaakt met schijfjes appel die boven op de cake erin gestoken zijn was
Heerlijk