Stroopwafels
Ik ben echt dol stroopwafels! Heerlijk knapperige koekjes met daartussen een zoete en plakkerige stroop. Oorspronkelijk komen stroopwafels uit Gouda, wat ze dus perfect maakt voor mijn Hollandse streekbaksel challenge! De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in het begin van de negentiende eeuw in Gouda. Stroopwafels worden dan ook wel Goudse wafels genoemd (zo kent men het vaak ook in het buitenland). Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. In de 19e eeuw noemde men stroopwafels dan ook wel armenkoeken. Rond 1870 werden de Goudse stroopwafels niet alleen in Gouda, maar ook elders gemaakt en gegeten.
Dit recept is gebaseerd op die Rudolph van Veen, uit zijn bekende bakery op 24kitchen. Het recept voor de stroop was onwijs veel en eigenlijk goed voor het dubbele aantal wafels. Ik heb zijn recept dan ook gehalveerd, omdat dit meer dan genoeg is.

Wat heb je nodig:
Voor de wafels
– 240 gram bloem
– 95 gram suiker
– 80 gram boter op kamertemperatuur
– 1 ei
– 1 mespuntje kaneel
– Snufje zout
Voor de stroop
– 255 gram suiker
– 40 ml slagroom
– 40 gram stroop (ik nam schenkstroop voor over de pannenkoeken)
– 120 gram boter
– Klein snufje kaneel
Bereidingswijze
Meng de bloem met het zout en de suiker en voeg hier de boter en het ei aan toe. Voeg als laatst een snuf kaneel toe en meng alles tot een egaal deeg met je handen. Wanneer je deeg blijft kruimelen voeg je kleine beetjes water toe zodat het een mooi samenhangend deeg is. Verdeel je deeg in balletjes van zo’n 16 gram, wat neerkomt op zo’n 32 balletjes. Doe deze balletjes in een ziplokzakje of in wat plastic en laat ze ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. De balletjes hoeven niet heel koud te zijn, maar wel stevig. Ik merkte zelf dat mijn wafeltjes groter werden toen het deeg wat warmer werd.
Begin dan met het maken van de stroop voor tussen de wafels. Het is een klusje met geduld, maar zeker de moeite waard. Laat de suiker in gedeeltes carameliseren in de pan en voeg pas nieuwe suiker toe wanneer je suiker volledig opgelost is. Het zal in het begin even duren, maar gaat daarna vrij snel. Belangrijk is dat je caramel niet te donker wordt, hij gaat dan bitter smaken wat absoluut niet lekker is. Ook wordt je stroop dan te hard. Verwarm ondertussen in een andere pan de keukenstroop met de slagroom en voeg dit toe aan de gecarameliseerde suiker wanneer alle suiker is opgelost. Een grote pan is echt aan te raden, het bubbelt namelijk erg hard wanneer je dit toevoegt! Voeg als laatst een snufje kaneel toe en roer de boter in klontjes toe terwijl je roert met een garde. Laat de stroop dan afkoelen tot vloeibaar maar niet te warm.

Bakken en vullen
Verwarm het kniepertjesijzer voor op een niet te hoge stand. Met mijn Cloer apparaat gebruik ik stand 2, maar ieder ijzer is verschillend. Leg een bolletje deeg op het bakijzer en druk je ijzer goed stevig dicht, zodat het balletje mooi uitloopt tot een dunne wafel. Bak dit in ongeveer een minuut gaar, of tot hij mooi goudbruin is. Leg de wafel direct op de snijplank en steek er een cirkel uit met de uitsteker. Je wafel is nu nog zacht waardoor dit mooi lukt. Eenmaal hard gaat dit niet meer. Zelf gebruikte ik een uitsteker van 7 cm diameter, maar kijk hierbij hoe groot je wafeltjes worden en herhaal dit tot het deeg op is. De randjes die overblijven na het uitsteken zijn natuurlijk heerlijk om op te snoepen. Al kun je ze bijvoorbeeld ook gebruiken om caramel cupcakes of ijs te decoreren.
Laat de wafels afkoelen op een platte ondergrond, zodat ze recht uitharden. Besmeer een afgekoelde wafel met een beetje lauwe stroop en druk er een andere wafel tegenaan tot de stroop zich verdeelt tot de rand. Traditioneel worden de wafels door midden gesneden voor ze gevuld worden. De wafels in dit recept zijn al zo mooi dun dat dit absoluut niet nodig is. Druk niet te hard bij het verdelen van de stroop. Het zou zonde zijn als je wafel breekt.
Het wafeldeeg is prima in bolletjes in te vriezen, wel worden ze na ontdooien wat plakkerig maar dit gaat niet tenminste van de smaak. Laat ze ontdooien in de koelkast en even op kamertemperatuur komen voor je begint met bakken.
Binnen de streekbaksel challenge heb ik de volgende dingen al gemaakt: Kniepertjes en Bossche bollen
22 Responses to “Stroopwafels”
Ahh ik wil al zoo lang zelf eens stroopwafels maken maar ik heb nog geen ijzer kunnen vinden. Dat lijkt me heerlijk! Misschien is het maar goed dat ik geen kniepertjesijzer heb haha, het zou mijn nieuwe verslaving worden.
Haha! Ben er erg blij mee! Stroopwafels heb ik nu 2x gemaakt, volgende keer ga ik voor ijshorentjes!
Het schijnt dat de kruidvat ook wafelijzers heeft staan die het best goed doen voor een tientje.. De cloer machine die ik heb is wat duurder, maar erg degelijk! Binnenkort komt er een review over mijn wafelijzer online trouwens.
Dat is best een dikke laag stroop die je daartussen doet… x
Je kan er natuurlijk altijd minder stroop tussen doen Janna. Wij vinden ze met deze hoeveelheid stroop perfect.
Hartstikke leuk artikel. Heb inmiddels ook een Cloer 261 besteld en ga het gauw ook proberen.
Vraag me alleen af of je de pan voor de stroop makkelijk kunt schoonmaken. Heb je daar nog tips voor.?
Zelf zet ik een laag water in de pan en zet de pan dan op een laag vuur. De stroop lost dan op, waarna je na een poosje verwarmen de pan goed verder kunt afwassen.
Succes met bakken!
Inmiddels een aantal gemaakt en ze smaken heerlijk. Had overigens zelfs net jouw recept nog een boel stroop over. Maar heb die in de koelkast bewaard en zo te zien is het, na opwarmen, nog goed te gebruiken.
Goed om te horen! Hoe bevalt de Cloer?
De stroop is ook heerlijk over wat vanille ijs trouwens!
Uitstekend ! Alleen moet ik hem wel op stand 3-4 zetten, anders duurt het vrij lang. Op stand 2 zeker 2 minuten. Op 3 1/2 ruim 1 minuut. En ik krijg ze niet allemaal gelijkmatig gekleurd, maar misschien heb ik het deeg niet voldoende doorgekneed.
Fijn om te horen! vind hem zelf ook erg prettig werken. Het gelijkmatig kleuren zou best aan de warmte van je apparaat kunnen liggen. Hoe warmer je apparaat hoe sneller het kleurt natuurlijk.
Ik ga het straks nog eens proberen en zal dan eens stand 2 nemen.
Even een update:
Ik heb inmiddels het boek “De Wereld Van De Stroopwafel” gekocht en het deegrecept daaruit gebruikt (zonder room en met gist). Of het daaraan ligt weet ik niet zeker, maar nu bak ik ze in ca 1 minuut op stand 2.Gaat nu lekker en ze smaken perfect. Heb er al zo’n 80 gemaakt.
Soms zijn ze wel wat taai, maar na 10 seconden in de magnetron zijn ze weer heerlijk zacht.
Boek is trouwena ook schitterend.
Dankje voor je update, klinkt als een interessant boek. Een totaal ander recept dus ook een andere uitkomst. Eet smakelijk in ieder geval!
Ik vroeg me af of je ook zo’n hartjeswafelijzer kan gebruiken?
Ik durf niet te zeggen of dat gaat lukken. Een wafelijzer en een kniepertjes ijzer verschillen van diepte. De wafels uit een kniepertjesijzer blijven plat terwijl de andere ijzers juist ruimte hebben voor het rijzen van het deeg (wat dit deeg niet doet). Mocht je het proberen ben ik erg benieuwd naar het resultaat!
Ik durfde het niet aan, dus heb toch een ‘plat’ wafelijzertje gekocht haha.
Ik heb dus uiteindelijk een stroopwafelijzer gekocht, maar ik heb toch ook 1 stroopwafel in mijn hartjeswafelijzer gedaan om te zien wat er gebeurde. Ik moet zeggen: het kan er mee door. Het wafeltje is een stuk minder dun maar als je dat niet erg vindt, zou je prima een hartjeswafelijzer kunnen gebruiken. Ik heb een foto van gemaakt van het ‘hartjeswafel- resultaat’, maar het lukt me niet die in dit bericht te voegen.
Hoi Charlotte,
Wat leuk om te lezen dat je het toch hebt geprobeerd. Je zou me de foto mogen mailen op info @ HandmadeHelen.nl, of taggen via instagram, dan plaats ik hem in dit bericht voor de lezers.
Could u please translate into English I don’t understand Dutch too well. Thank you
Hi Jane, im Working on a translation button.
I would also love to have your recipe translated into English. My husband was born in Holland and I am having a hard time making the caramel sauce. I bought Lyles Golden syrup and Van Gilse Suiker. But my caramel is still grainy.
Did you stirr while making the stroop? That will cause the sugar christals to get grainy.