Salted caramel cashewnoten ijs

 Na iedere maand getwijfeld te hebben wat ik ging maken voor de foodblogswap wist ik het deze keer vrijwel direct. Ik werd gekoppeld aan Sanne en haar blog Bioteaful, waar vooral veel gezonde, maar toch lekkere recepten op te vinden zijn. Daarnaast deelt ze ook dingen over sport en voeding. Zeker het bekijken waard! Tijdens het bekijken van het receptenoverzicht viel mijn oog op het maken van amandelmelk en cashewnoten melk. De amandelmelk stond al langere tijd op mijn lijstje, maar cashewnotenmelk was helemaal nieuw. Dat wilde ik wel eens proberen! Omdat de foodblogswap ook om een twist vroeg heb ik besloten om met de zelfgemaakte cashewnotenmelk een heerlijk ijsje te draaien!
cashew ijs

Wat heb je nodig:

Voor de cashwenotenmelk
– 75 gram cashewnoten, ongezouten en ongebrand
– 2x 236 ml water
Voor het ijs
– 200 gram suiker
– 1 tl zout
– Halve tl vanille extract
– 530 ml slagroom
– 236 ml cashewnotenmelk
– 3 eieren maat L
– 100 gram geroosterde en gezouten cashewnoten, in grove stukken gehakt
 

Bereidingswijze

Voor de cashewnotenmelk heb ik het oorspronkelijke recept gehalveerd. Je houdt dan nog wel wat melk over, maar hier kun je nog genoeg lekkers mee maken! Ik moest zelf erg wennen aan de smaak toen ik het proefde zonder het ergens in verwerkt te hebben. Toch is de melk wel erg romig en dit proef je zeker terug in het ijs.
 
Begin met het weken van de cashewnoten door ze volledig onder water te zetten in een schaaltje. Ik liet het overdag zo’n 10 uur weken omdat het ijs mengsel ook een nacht moet koelen. Wil je alleen de melk? Dan kun je het prima ’s avonds onder water zetten en de volgende ochtend verwerken tot melk. Na het weken giet je de noten af en doe je ze in de blender met 236 ml water. Blend het mengel tot je een wit goedje hebt en voeg dan nogmaals 236 nl water toe en blijf blenden. Wil je melk zonder hele kleine restjes noot? Haal het dan door een fijne zeef of schone theedoek.
 

Caramel maken

Maak dan de caramel door beetje bij beetje de suiker in een pannetje met dikke bodem en hoge rand te doen en te laten smelten. Verwarm ondertussen in een ander pannetje de helft van de slagroom. Wanneer de suiker een mooie bruine caramel is geworden haal je de pan van het vuur. Voeg de warme slagroom toe en blijf roeren tot het een geheel is. Voeg hier het zout en het vanille extract aan toe en laat het mengsel in een kom afkoelen.
 
Wanneer de caramel is afgekoeld verwarm je in een pannetje de overgebleven slagroom en melk en kluts de eieren in een aparte kom. Wanneer de melk warm is voeg je de helft al roerend toe aan de eieren zodat dit ‘familie’ kan maken en je straks geen roerei krijgt. Voeg  al roerend het ei en melk mengsel daarna bij de overige melk en slagroom en laat dit wat indikken tot de achterkant van een pollepel bedekt blijft. Belangrijk is het om het mengsel niet aan de kook te krijgen, ook hierdoor loop je de kans op het krijgen van roerei. Haal het mengsel door een zeef terwijl je dit bij de caramel schenkt. Roer het mengsel tot  het egaal van kleur is en laat het daarna zo’n 3 tot 6 uur in de koelkast afkoelen.
 
Schenk het afgekoelde mengsel in je ijsmachine en laat dit roeren. Voeg zo’n 10 minuten voor het einde de helft van de gezouten en gebrande cashewnoten toe. De rest gebruik je om straks het ijs te decoreren.
 
Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter.  Zelf ben ik op twitter te vinden als @HandmadeHelenNL. Nadat ik al meerdere keren iets van Aranka van natriumarm heb gemaakt, was het deze keer aan haar om iets van mijn blog te maken! 
 
 
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Salted caramel cashewnoten ijs”
  1. Sanne Van Paassen says:
  2. Handmadehelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.