Zebra koekjes

Het bakken van koekjes blijft een van mijn favoriete bezigheden. Vaak heb je binnen no-time een lekker koekje bij de koffie of thee en kun je eindeloos variëren. Deze zebra koekjes zou je ook goed kunnen maken als rol, waardoor je de bekende swirl krijgt.
 
In plaats van cacao gebruik ik in deze koekjes gesmolten chocolade. Net als in de marmer cake geeft dit een goede chocolade smaak aan de bruine streepjes. Varieer dan ook met melk en puur voor een intensere smaak. Ook zou je witte chocolade kunnen toevoegen in het vanille gedeelte. Neem dan net zoveel witte als melk/pure chocolade.
Zebra koekjes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor 18 tot 20 koekjes
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– 100 gram suiker
– 1 ei maat M
– ½ tl vanille extract 
– 250 gram bloem
– ½ tl bakpoeder
– 50 gram pure chocolade
 

Bereidingswijze

Mix in een kom de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg dan de vanille en het ei toe en mix dit kort. Meng dan de bakpoeder met de bloem en kneed dit door het boter en ei mengsel tot een egaal deeg, weeg dit en verdeel het deeg in twee gelijke bollen.  Smelt dan de chocolade au bain marie en kneed dit door één deel van het deeg. Rol daarna beide stukken deeg uit tot rechthoeken van 15×20 cm tussen stukjes vershoudfolie. Leg deze plakken goed afgedekt een half uur in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
 
Dan wordt het tijd om met het deeg de zebra strepen te maken. Leg zonder de folie beide plakken deeg op elkaar. Snij daarna de randjes wat strakker en deel het daarna in de lengte in drie gelijke plakken. Stapel ook dit op elkaar, zodat je de laagjes duidelijk ziet. Van de afgesneden randen kun je ook prima wat minder mooie koekjes bakken, die smaken net zo lekker! Wikkel dit in folie en laat het minimaal twee uur opstijven voor je hem in plakjes van ongeveer een halve centimeter snijdt.
 
Verwarm dan de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg met voldoende ruimte de koekjes op de bakplaat en bak ze in 8 – 10 minuten goudbruin aan de randjes. Laat ze een paar minuten op de bakplaat liggen voor je ze op een rooster verder laat afkoelen. De koekjes harden tijdens het afkoelen uit waardoor ze lekker bros worden.
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *