Chocolade caramel koekjes
Als er een combinatie is die goed bij elkaar past, dan is het wel chocolade en caramel. Met het recept van de ‘vanille’ caramel koekjes kun je met een extra ingrediënt heel simpel deze chocolade variant maken. Door 15 gram bloem te vervangen door cacao ben je helemaal klaar voor deze heerlijke chocolade caramel koekjes!
Nadat ik de vorige keer caramel van werthers original gebruikte, vond ik pas een grote emmer met caramelblokjes, maar de blokjes van bijvoorbeeld Lonka in kleine stukjes snijden werkt ook erg goed. Ook bakte ik de vanille variant wat langer, waardoor ze lekker knapperig werden. Deze chocolade caramel koekjes zijn een beetje chewy het lekkerst!
Wat heb je nodig:
Voor ongeveer 24 koekjes
– 225 gram boter
– 160 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 tl vanille extract
– 1 eidooier maat L
– Snuf zout
– 295 gram bloem
– 15 gram cacao
– 70 gram caramel blokjes (plus wat extra voor bovenop)
Bereidingswijze
Klop de boter romig en voeg hier de suiker aan toe terwijl je blijft mixen. Ik nam lichtbruine basterdsuiker voor een extra beetje caramel, maar donkerbruin kan ook erg goed bij deze koekjes. Ze geven net dat beetje extra smaak dan witte basterdsuiker. Voeg dan de eidooier en het vanille extract toe en mix dit goed door.
Meng de bloem met de cacao en voeg een snuf zout toe. Mix dit voorzichtig door het boter mengsel en kneed later met de hand tot een stevig deeg. Voeg als laatst de caramelblokjes toe en verdeel dit egaal. Ik maakte balletjes deeg van zo’n 28 gram, die ik iets plat drukte en daarna een uurtje in de koelkast liet koelen.Druk op de platgedrukte bolletjes nog wat extra caramelblokjes. Mocht je liever wat gelijkere koekjes hebben, kun je ook bij dit recept prima een grote lange worst maken die je na zo’n anderhalf uur in de koelkast in dunne plakken snijdt.
Verwarm na het rusten de oven voor op 185 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, ze lopen namelijk iets uit. Mocht je niet alle koekjes tegelijk kunnen bakken, hou de rest dan koud in de koelkast, tot ze aan de buurt zijn om te bakken.
Bak de koekjes tot de randjes stevig zijn, in zo’n 12 tot 14 minuten. Laat ze even op de bakplaat liggen, tot je ze verder laat afkoelen op een rekje. De koekjes harden dan verder uit aan de randen, maar blijven binnenin lekker chewy met de stukjes caramel.