Knapperige caramel koekjes

Koekjes zijn een van mijn favorieten wanneer het om bakken gaat. Inspiratie haal ik vaak uit Amerikaanse recepten, wat hebben zij veel variaties zeg!. Hoewel ik de Amerikaanse koekjes qua combinaties vaak goddelijk vind, wint een knapperig koekje het bijna altijd van een chewy koekje. Deze knapperige caramel koekjes zijn vanaf nu dan ook een ultieme favoriet!
 
Het deeg voor deze knapperige caramel koekjes is hier favoriet en gebruik ik onder andere voor mijn snicker koekjes, die ik al eerder met jullie deelde. In dit recept gebruikte ik de soft cream toffees van werther’s originals die ik in kleine blokjes sneed, maar deze zijn eigenlijk niet zo geschikt voor het bakken. Mocht je caramel blokjes bij kunnen vinden die bakvast zijn, gebruik deze dan bij voorkeur. 
Knapperige caramel koekjes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 225 gram boter
– 160 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 tl vanille extract
– 1 eidooier maat L
– Snuf zout
– 310 gram bloem 
– 70 gram caramel blokjes (ik gebruikte in stukjes gesneden ‘soft cream toffees’ van werther’s originals)
 

Bereidingswijze

Klop de boter romig en voeg hier de suiker aan toe terwijl je blijft mixen. Door lichtbruine basterdsuiker te gebruiken, krijg je net een beetje extra caramel smaak aan je koekje, maar wees vrij deze te vervangen voor witte basterdsuiker. Voeg dan de eidooier en het vanille extract toe en mix dit goed door . Voeg bloem en zout toe en mix dit voorzichtig tot een stevig deeg. Mijn deeg kruimelt standaard wanneer ik dit met de mixer probeer te doen. Kneed het daarom goed door met je handen, terwijl je de blokjes caramel toevoegd en egaal verdeeld. Hou wel wat blokjes achter, om de bovenkant wat te decoreren. Vorm het deeg tot een lange worst, van ongeveer 4 cm in diameter en laat het opgerold in folie minimaal anderhalf uur koelen in de koelkast. 
 
Verwarm de oven dan voor op 185 graden Celsius. Na het rusten kun je de worst in plakken snijden. Snijd het deeg in ongeveer 24 plakken en leg ze naast elkaar neer. Draai tijdens het snijden eventueel de worst, zodat je geen platte kant krijgt. Druk optioneel nog wat extra stukjes caramel in het deeg en leg ze met genoeg ruimte tussen elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat. De koekjes lopen namelijk iets uit.
 
Bak de koekjes tot de randen goudbruin zijn, in zo’n 15 tot 17 minuten gaar. Laat ze even op de bakplaat liggen, tot je ze verder laat afkoelen op een rekje. De koekjes harden dan verder uit, zodat ze lekker bros zijn. Bewaar de koekjes tot twee weken in een afgesloten trommel.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Knapperige caramel koekjes”
  1. Lianne says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *