Chocolade frambozen mousse taart

Voor mijn 25e verjaardag wilde ik heel graag een taart maken die er onwijs mooi uit zou zien. Een ware show stopper moest het worden! En dat is deze frambozen chocolade mousse taart wel. Normaal let ik altijd een beetje op wat de viste wel zou lusten, maar bij deze heb ik alleen naar het wow effect gekeken. Gelukkig kreeg ik dit ook van iedereen terug. Qua smaak kon ik eigenlijk ook niet heel fout zitten, het zijn namelijk allemaal laagjes mousse. Helaas leidde die foto die ik op pinterest tegen kwam bij het uitzoeken van deze taart nergens heen en startte ik mijn zoektocht naar het recept. Na lang zoeken kwam ik op de Amerikaanse blog sugarhero, waar deze geweldige taart vandaan komt.
 
Ik heb de verhoudingen in het recept iets aangepast. Mijn eigen taart heb ik in een 22cm taart ring gemaakt, maar ik raad zelf een 24 cm vorm of ring aan, de laagjes zijn dan wat dunner, maar je porties worden dan standaard al wat kleiner. Het is een machtige maar zeer lekkere taart. Je staat je dan ook versteld hoeveel porties er daadwerkelijk uit gehaald worden! 
 
Het lijken veel stappen om deze taart te maken, maar het valt reuze mee! Daarbij ben je langer bezig met wachten tot het laagje mousse stevig genoeg is voor een volgende laag, dan met het maken zelf. Het is dan ook belangrijk om genoeg tijd voor deze taart uit te trekken, een uur of vier ben je er zo voor kwijt. Als tip kan ik je geven de brownie de avond van te voren te bakken, die kan dan goed afkoelen waardoor je direct kunt starten met de laagjes. Ook gebruikte ik dunne plastic stroken folie aan de binnenkant van mijn taartring, hierdoor was ik verzekerd van een taart die uit de vorm zou komen. Deze zijn in rollen te koop bij de kookwinkel. Heb je dit niet? Gebruik dan bakpapier, dit maakt de buitenkant iets minder netjes maar kan ook.
Chocolade frambozen mousse taart 2

Wat heb je nodig:

Voor de brownie
– 95 gram bloem
– 60 gram cacao 
– 4 gram bakpoeder
– Snuf zout 
– 250 gram suiker
– 115 gram boter
– 2 eieren maat L
– 2 tl vanille extract 
Voor de chocolade mousse
– 250 gram chocolade (ik nam melk, puur kan ook) in kleine stukjes gehakt
– 350 ml slagroom
– 3 gram (2 blaadjes) gelatine
Voor de frambozen mousse
– 250 gram witte chocolade in kleine stukjes gehakt
– 350 ml slagroom 
– 200 gram frambozen (bijv. uit de vriezer)
– 4,5 gram (3 blaadjes) gelatine
Voor de vanille mousse
– 250 gram witte chocolade in kleine stukjes gehakt 
– 350 ml slagroom
– 1 tl vanille extract
– 3 gram (2 blaadjes) gelatine
Voor de decoratie
– 200 gram verse frambozen
– Witte chocolade schaafsel of krullen
– Pure chocolade decoraties (ik maakte deze met een wilton dessert accent vorm)
– 60 gram pure chocolade
– 80 ml slagroom
 

Bereidingswijze

Voor de brownie begin je met het voorverwarmen van de oven op 180 graden celsius. Bekleed een 22 of 24 cm bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Laat de boter smelten en voeg hier de suiker bij. Laat dit niet koken, maar laat de suiker alvast wat verwarmen. De suiker lost niet op in de boter, maar wordt wel vloeibaar. Zet dit apart tot het ongeveer handwarm is. Meng dan alle droge ingrediënten met elkaar. Wanneer de boter op kamertemperatuur is mix je hier met de garde een voor een de eieren aan toe tot dit een egaal en gladde massa wordt. Voeg dan de vanille extract toe. Meng met een spatel de droge ingrediënten er door. Bak de brownie zo’n 20 tot 24 minuten, tot een prikker er met wat vochtige kruimels uitkomt. Laat de brownie laag goed afkoelen voor je met de eerste mousse aan de gang gaat. Leg de afgekoelde brownie onderin de taartring en bekleed de zijkanten van de ring met voldoende taart ring folie.
 
Voor de chocolademousse nam ik melk chocolade, maar wees vrij dit te vervangen door pure chocolade. Verwarm in een magnetron bestendige kom 150 ml slagroom met de chocolade die je fijn gehakt hebt. Doe dit in perioden van 30 seconden, waarbij je iedere keer kort roert. Bij mij was dit met een minuut goed gesmolten waardoor het een straks een egaal mengsel wordt. Roer het mengsel dan door tot een dikke egale chocolade massa en laat dit tot kamer temperatuur komen. Laat ondertussen 2 blaadjes gelatine zo´n 5 minuten weken in koud water. Knijp het goed uit en verwarm dit even kort met een paar druppels water in een pannetje tot het vloeibaar is. Eenmaal gesmolten roer je dit door het chocolade mengsel. Klop de overige 200 ml slagroom tot stevige pieken en roer het chocolade mengsel hier door tot een egale massa. Stort het daarna op de brownie. Zet dit 30 minuten in de koelkast en begin dan met de volgende laag.
Chocolade frambozen mousse taart close-up

De frambozen mousse

Voor de frambozen laag heb ik van 200 gram diepvries frambozen een puree gemaakt. Laat ze dan ook eerst ontdooien voor je er met een staafmixer door gaat en zeef het zodat de pitjes niet in de mousse komen. In het originele recept gingen er door deze mousse ook nog verse frambozen, maar dit heb ik weggelaten. Wil je dit wel? Roer dan nog eens 75 gram extra frambozen door je mousse heen voor je hem in de vorm stort.
 
Herhaal de stappen van het maken van de chocolade mousse bij deze laag, alleen gebruik je nu witte chocolade. Smelt de chocolade in de magnetron met 150 ml slagroom en mix dit goed door. Roer dan de frambozen puree door het chocolade mengsel en zet de gelatine (dit keer 3 blaadjes omdat er behoorlijk wat puree door gaat) weer te weken in koud water en verwarm dit na zo´n 5 minuten met een paar druppels water weer tot vloeibaar. Roer dit door de chocolade. Klop de overige slagroom weer tot stevige pieken en meng alles goed door elkaar. Stort deze laag voorzichtig bovenop de chocolade laag en laat het wederom zo’n 30 minuten opstijven.
 

De witte chocolade laag

De laatste laag gaat weer net zo als de voorgaande. Verwarm 150 ml slagroom met de chocolade weer tot een egaal mengsel. Roer hier de vanille extract door en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Week de gelatine weer in koud water. Klop de overige slagroom tot stevige pieken. Verwarm ook deze keer de gelatine na zo’n 5 minuten met een paar druppels water tot vloeibaar. Meng dit door de chocolade en klop de overige slagroom weer tot stevige pieken. Meng nu ook alles goed door elkaar. Stort deze laag voorzichtig bovenop de frambozen mousse laag en laat het nu nog zo’n 2 uur opstijven.
 

Decoreren 

Met mijn dessert accent chocolade vorm van Wilton heb ik wat leuke chocolade decoraties gemaakt, al kun je deze ook kant en klaar kopen. Werk met getempereerde chocolade en laat de decoraties goed hard worden buiten de koelkast. Verwarm dan de overige pure chocolade met de slagroom op dezelfde manier als voor de mousse, het blijft nu echter een ganache. Het is wat vloeibaarder dan je eerder gezien hebt en zorgt straks voor de mooie druipers langs je taart, die voor het extra ‘wauw’ effect zorgen. De ganache stijft ook wat op wanneer je hem laat koelen waardoor de decoraties mooi vast zitten.
 
Laat de ganache zo’n 10 minuten staan tot het weer handwarm is en zodat de mousse niet smelt. Haal ondertussen de taart uit de vorm en verwijder de laagjes folie. Giet daarna de ganache over de witte mousse laag en strijk hem met een spatel wat glad zodat hij hier en daar over het randje een paar mooie druipers maakt. Verdeel hier de verse frambozen over en bestrooi het met wat witte chocolade schaafsel. Verdeel dan de chocolade decoraties over de taart. De taart kun je het mooist snijden wanneer hij koud is, maar even kort op kamer temperatuur smaakt de taart het lekkerst. Hij is dan qua textuur wolkeriger dan rechtstreeks uit de koelkast.
Print Friendly, PDF & Email
37 Responses to “Chocolade frambozen mousse taart”
 1. Mannin says:
 2. HandmadeHelen says:
 3. Hazel says:
 4. HandmadeHelen says:
 5. Lise says:
  • HandmadeHelen says:
 6. Lianne says:
  • HandmadeHelen says:
   • Lianne says:
   • HandmadeHelen says:
 7. Marieke van Nijnanten says:
  • HandmadeHelen says:
   • Marieke van Nijnanten says:
 8. Laura says:
 9. marjo says:
  • HandmadeHelen says:
 10. Anoniem says:
  • HandmadeHelen says:
  • Stephanie says:
 11. Sara says:
  • HandmadeHelen says:
 12. Mieke says:
  • HandmadeHelen says:
 13. Marjo says:
  • HandmadeHelen says:
 14. Ellen says:
  • HandmadeHelen says:
   • emilie says:
   • HandmadeHelen says:
 15. Daniëlle says:
  • HandmadeHelen says:
 16. Angela says:
 17. Linda says:
  • HandmadeHelen says:
 18. freddy RUTTEN says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.