Caramel slof

Afgelopen weekend heb ik net als vorig jaar, een bezoekje gebracht aan het Festival der zoete verleidingen. Net als vorig jaar weer een heerlijk zoet festival waar veel te zien en te proeven was! De workshops die aangeboden werden vond ik iets minder interessant, al schreef ik mezelf wel in voor een jam en chutney proeverij. Veel informatie die niet allemaal is blijven hangen, maar wel genoeg om me te interesseren om dit zelf eens te gaan doen.
 
Oké, terug naar het recept. Een slof dus! Vorig jaar had ik op het festival al een bak kraam met slofvormen gezien, maar twijfelde ik nog te hard om ze mee te nemen. Dit jaar niet… De slof is een taart die zijn naam dankt aan de ovalen vorm waarin een heerlijk gebakje gemaakt wordt. Variaties zijn er genoeg en het kriebelde dan ook direct om er zelf eens eentje te maken. Na wat recepten te hebben bekeken besloot ik een heerlijke caramel slof met stukjes fudge en chocolade schaafsel te maken! Het recept voor het deeg voor de slof en de vulling die je meebakt heb ik bij Judith, van Judith’s Cakes gevonden. Het recept is voor twee sloffen, zelf heb ik de helft ingevoren om later te bakken. 

Wat heb je nodig:

Voor het deeg (voor 2 sloffen):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 200 gram amandelspijs
– 40 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg)
Voor de caramel topping (voor 1 slof):
Caramelsaus:
– 50 gram licht bruine basterdsuiker
– 60 gram boter
– 65 ml slagroom 
Decoratie:
– 250 ml slagroom
– 2 el suiker
– Hand vol fudge blokjes
– Chocolade om te schaven
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg, dit moet namelijk minimaal een uur in de koelkast rusten. Het deeg blijft wat zacht en brokkelt snel na het koelen. Absoluut niet erg, het plakt namelijk ook naadloos aan elkaar door deze eigenschappen. Meng de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met een pollepel of de mixer tot een zalvig mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie of leg het in een ziplock zak en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
 
Maak de caramelsaus terwijl het deeg rust. Smelt de boter en roer hier de suiker door, tot dit is opgelost en wat begint te kleuren. Voeg dan de slagroom toe. Roer dit mengsel niet en laat het op een middelhoog vuur tot een kookpunt komen waardoor het gaat bubbelen. Laat het geheel zo’n 4 minuten doorkoken, of tot het mooi romig en een karamel kleur heeft. Haal de pan van het vuur en laat dit afkoelen in een schaaltje. Proef de caramel pas wanneer hij afgekoeld is en let goed op de kleur. Hoe donkerder de caramel van kleur, hoe meer meer bitter dit is.
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het deeg uit op het bakpapier of op wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer anderhalve centimeter dik. Steek met de sloffenvorm de vorm uit en leg dit op je bakplaat, die je bekleed het met bakpapier. Leg hier de sloffenvorm weer overheen en laat dit even staan. De randjes hoef je niet te bekleden, het deeg rijst namelijk een stukje de hoogte in. Belangrijk hierbij is de juiste temperatuur. Zoals je aan mijn slof kunt zien is hij niet egaal gerezen, omdat de temperatuur niet helemaal klopte.
 

Vullen van de slof

In de slof bak je een vulling mee, dit is de frangipane. Meng het amandelspijs met de roomboter. Voeg het ei toe, roer glad. Doe dit in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg, laat ongeveer een centimeter vanaf de rand vrij. Bak de slof(fen) ongeveer 25 minuten op 160 Celsius tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat.
 
Klop de overige slagroom met twee eetlepels suiker tot stevige pieken. Roer dan beetje voor beetje de afgekoelde caramelsaus door en proef tussendoor hoe de smaak van de caramel room is. Wanneer je tevreden bent verdeel je de caramel room over de afgekoelde slof, eventueel met een spuitzak. Snijdt daarna blokjes of runne reepjes van de fudge blokjes. Neem een stuk chocolade en rasp of snijdt met de dunschiller hier stukjes af boven de caramel slof.
 
Judith van Judithscakes is helaas gestopt met bloggen. De link naar haar site werken dan ook niet meer.
Print Friendly, PDF & Email
23 Responses to “Caramel slof”
  1. Judith says:
  2. HandmadebyHelen says:
    • Marijke says:
      • Helen says:
  3. Edith says:
    • Helen says:
  4. Gerda says:
    • HandmadeHelen says:
      • Britt says:
      • HandmadeHelen says:
    • Daphne says:
  5. Daphne says:
    • HandmadeHelen says:
      • Daphne says:
  6. Cindy says:
    • HandmadeHelen says:
  7. Marianne says:
  8. Romy says:
  9. Casey Achterberg says:
    • HandmadeHelen says:
  10. Liek says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.