Caramel slof
Afgelopen weekend heb ik net als vorig jaar, een bezoekje gebracht aan het Festival der zoete verleidingen. Net als vorig jaar weer een heerlijk zoet festival waar veel te zien en te proeven was! De workshops die aangeboden werden vond ik iets minder interessant, al schreef ik mezelf wel in voor een jam en chutney proeverij. Veel informatie die niet allemaal is blijven hangen, maar wel genoeg om me te interesseren om dit zelf eens te gaan doen.
Oké, terug naar het recept. Een slof dus! Vorig jaar had ik op het festival al een bak kraam met slofvormen gezien, maar twijfelde ik nog te hard om ze mee te nemen. Dit jaar niet… De slof is een taart die zijn naam dankt aan de ovalen vorm waarin een heerlijk gebakje gemaakt wordt. Variaties zijn er genoeg en het kriebelde dan ook direct om er zelf eens eentje te maken. Na wat recepten te hebben bekeken besloot ik een heerlijke caramel slof met stukjes fudge en chocolade schaafsel te maken! Het recept voor het deeg voor de slof en de vulling die je meebakt heb ik bij Judith, van Judith’s Cakes gevonden. Het recept is voor twee sloffen, zelf heb ik de helft ingevoren om later te bakken.
Wat heb je nodig:
Voor het deeg (voor 2 sloffen):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 200 gram amandelspijs
– 40 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg)
Voor de caramel topping (voor 1 slof):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 200 gram amandelspijs
– 40 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg)
Voor de caramel topping (voor 1 slof):
Caramelsaus:
– 50 gram licht bruine basterdsuiker
– 60 gram boter
– 65 ml slagroom
Decoratie:
– 250 ml slagroom
– 2 el suiker
– Hand vol fudge blokjes
– Chocolade om te schaven
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg, dit moet namelijk minimaal een uur in de koelkast rusten. Het deeg blijft wat zacht en brokkelt snel na het koelen. Absoluut niet erg, het plakt namelijk ook naadloos aan elkaar door deze eigenschappen. Meng de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met een pollepel of de mixer tot een zalvig mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie of leg het in een ziplock zak en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Maak de caramelsaus terwijl het deeg rust. Smelt de boter en roer hier de suiker door, tot dit is opgelost en wat begint te kleuren. Voeg dan de slagroom toe. Roer dit mengsel niet en laat het op een middelhoog vuur tot een kookpunt komen waardoor het gaat bubbelen. Laat het geheel zo’n 4 minuten doorkoken, of tot het mooi romig en een karamel kleur heeft. Haal de pan van het vuur en laat dit afkoelen in een schaaltje. Proef de caramel pas wanneer hij afgekoeld is en let goed op de kleur. Hoe donkerder de caramel van kleur, hoe meer meer bitter dit is.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het deeg uit op het bakpapier of op wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer anderhalve centimeter dik. Steek met de sloffenvorm de vorm uit en leg dit op je bakplaat, die je bekleed het met bakpapier. Leg hier de sloffenvorm weer overheen en laat dit even staan. De randjes hoef je niet te bekleden, het deeg rijst namelijk een stukje de hoogte in. Belangrijk hierbij is de juiste temperatuur. Zoals je aan mijn slof kunt zien is hij niet egaal gerezen, omdat de temperatuur niet helemaal klopte.
Vullen van de slof
In de slof bak je een vulling mee, dit is de frangipane. Meng het amandelspijs met de roomboter. Voeg het ei toe, roer glad. Doe dit in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg, laat ongeveer een centimeter vanaf de rand vrij. Bak de slof(fen) ongeveer 25 minuten op 160 Celsius tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat.
Klop de overige slagroom met twee eetlepels suiker tot stevige pieken. Roer dan beetje voor beetje de afgekoelde caramelsaus door en proef tussendoor hoe de smaak van de caramel room is. Wanneer je tevreden bent verdeel je de caramel room over de afgekoelde slof, eventueel met een spuitzak. Snijdt daarna blokjes of runne reepjes van de fudge blokjes. Neem een stuk chocolade en rasp of snijdt met de dunschiller hier stukjes af boven de caramel slof.
Judith van Judithscakes is helaas gestopt met bloggen. De link naar haar site werken dan ook niet meer.
23 Responses to “Caramel slof”
Hmmm, echt heerlijk he! Ik ben er zó gek op!
Heerlijk inderdaad!
Mijn caramel kon ik niet door de slagroom doen, omdat deze te stroperig, zeg maar al toffee achting was. Hoe kan ik dat voorkomen? Groet, Marijke
Hoi Marijke,
Heeft de caramelsaus in de koelkast gestaan? Mocht je hem niet gekoeld hebben zou je kunnen proberen om de volgende keer nog iets meer slagroom toe te voegen, of om hem in een magnetron veilige schaal iets te verwarmen zodat hij wat vloeibaarder is, maar niet te warm, anders smelt de slagroom.
Wat een heerlijk inspirerend recept. Dat ga ik van de week maken.
Eén vraagje nog: wat is de lengte van de door jou gebruikte slof vorm.
Ik heb er hier ook één , dus wil graag weten hoe de verhouding deeghoeveelheid tov vormgrootte is.
Alvast bedankt.
Groet, Edith
Hoi Edith,
Mijn slofvorm is 25cm lang, 10,5 cm breed en 5cm hoog. Succes met bakken!
Groetjes Helen
Het lijkt me en heerlijk recept, maar ik hebgeen slofvorm.
Welke vorm zou ik hiervoor kunnen gebruiken.
Bak niet zo vaak, dus heb niet zo veel in huis.
Heb wel een cakeblik, springvorm en boterkoekblik.
Hoi Gerda,
Je kunt hem ook goed in de ring van de springvorm bakken. De onderkant heb je hier niet bij nodig, bekleed je bakplaat dan wel met bakpapier. Voor deze hoeveelheid (volledige recept wat normaal 2 sloffen maakt) zou ik aanraden om hem in een springvorm van 24 cm te bakken. In een 26cm vorm lukt het ook, maar moet hij iets minder lang bakken omdat de sloffenbodem dan dunner is. Verdubbel voor het maken van de slof in een springvorm wel de topping om hem af te maken.
Hoi! Wat bedoel je met ‘de onderkant heb je hier niet bij nodig’?
Hi Britt, je verwijst naar mijn opmerking over de slof bakken ik een springvorm? Wanneer je die gebruikt als vorm ipv een sloffenvorm heb je de bodem/onderkant van de springvorm niet nodig. Alleen de rand voldoet om je slof te kunnen bakken.
Ik heb dit recept al 3x in een cakeblik gemaakt, dus een rechthoekige vorm. Dat werkt uitstekend!
Hoi, ik wil het eens gaan proberen in een cupcake bakblik. Zodat je kleine gebakjes hebt. Ik heb dit recept namelijk al 3x gemaakt en iedereen vindt het heerlijk! Hoeveel deeg zou ik nodig hebben om 12 bodempjes te maken in een cupcake bakblike?
Groetjes van Daphne
Hoi Daphne,
Ik durf niet met zekerheid te zeggen hoeveel deeg je nodig hebt voor 12 gebakjes in een cupcake vorm. Ik zou zelf het recept voor twee sloffen maken en dit gebruiken. Het deeg wat overblijft kun je goed invriezen voor een volgende keer.
Hoi Helen!
Hartstikke bedankt voor de tip. Ik zal het laten weten of het genoeg is. Dan kan iemand anders deze tip ook uitvoeren!
Heel erg bedankt!
groetjes Daphne
Vandaag dit lekker recept gemaakt. Helaas is de slagroom met caramel te dun en loopt zo van de slof af. Ondanks dat ik de slof goed heb gekoeld na t bakken.
De caramel was goed van smaak maar wel dun voor ik m door de slagroom deed.
Moet die caramel zo dun zijn of moet die dikker zijn?
Groetjes
Cindy
Hi Cindy,
Wat jammer om te horen! Mijn caramel is met dat recept wat stroperig qua dikte, ook is het belangrijk dat je slagroom goed opgeklopt is en daarna beetje voor beetje de caramel door de slagroom mengt.
Een lekker recept maar bij mij is het deeg totaal niet gerezen. Waar zou dat aan kunnen liggen?
Hoi! Wat vervelend, hoeveel bakpoeder heb je gebruikt?
Hoi Helen,
Hoe lang kan ik deze slof in de koelkast bewaren?
Hi Romy, twee tot max drie dagen moet lukken.
Hi,
I want to make this recipe for school but I have a 75 minute limit. Will these take more than 75 minutes?
Hi, it will take more time. The dough needs to chill for an hour and after baking you need to let it chill before you can remove the backing ring and decorate it. Perhaps if you can do some prep work in advance that it will work. Bring the dough already made so it can be in the oven almost instantly.
Bij mij is de slagroom met karamel gaan schiften, smelten, alles bij elkaar, is dit nog goed te krijgen?