Chocolade linzer koekjes
Het idee van jam koekjes is niet nieuw. Zo zijn er van die heerlijke kruimelige koekjes met een laagje jam meegebakken, waar ik het recept nog altijd van wil delen met jullie. Maar ook de linzer koekjes kom je rond de kerst weer overal tegen online. De chocolade variant kom ik echter niet zoveel tegen. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Voor het deeg heb ik mijn gevulde passievrucht koekjes wat aangepast, door er wat cacao aan toe te voegen.
Van kroon op het werk kreeg ik eind november een goed gevulde foodybox mee naar huis tijdens hun all you need is food event voor bloggers en culinaire pers. In deze box zat o.a. een pot Pur Natur aardbeienjam, die ik al eens eerder had mogen ontvangen. Qua smaak echt heerlijk en mijn nieuwe favoriet! Pur Natur jam wordt volgens een speciale bereidingsmethode onder lage temperaturen gemaakt. Hierdoor hou je een volle fruitsmaak, die de jam extra speciaal maakt.
Wat heb je nodig:
Voor de koekjes
– 115 gram boter op kamertemperatuur
– 160 gram suiker
– 1 eidooier
– 1 tl vanille extract
– 220 gram bloem
– 20 gram cacao
Voor de decoratie:
– Jam (ik nam Pur Natur aardbeien)
– Poedersuiker
Bereidingswijze
Mix voor het koekjesdeeg de boter en suikers romig en voeg daarna de eidooier toe. Meng alvast de bloem met het cacaopoeder in een kom en voeg dan beetje voor beetje de bloem tot je fijne kruimels hebt. Kneed het deeg daarna goed na met de hand, tot een egaal deeg.
Bebloem je werkblad zodat je het deeg kunt uitrollen, tot ongeveer een halve centimeter dikte. Steek een even aantal koekjes met een uitsteker naar keuze. Ik gebruikte een 5cm gekartelde cirkel en een klein sterretje als uitsteker voor het midden waardoor je straks de jam kan zien zitten. Leg de koekjes voorzichtig op de bakplaat met bakpapier en leg dit zo’n 30 minuten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden Celsius. Bak dan de koekjes zo’n 10 tot 12 minuten. Laat de koekjes eerst afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster.
Wanneer de koekjes zijn afgekoeld, smeer je op ieder onderste koekje wat jam als vulling. Hou de randjes vrij, door het bovenste koekje druk je de jam nog naar de zijkanten. Strooi de bovenkantjes eventueel met wat poedersuiker en leg ze daarna op het koekje met de jam. De chocolade linzer koekjes kun je goed voorbereiden en staan feestelijk op je kersttafel!
Pur Natur is er in verschillende smaken, zo zijn deze koekjes ook heerlijk met de frambozen en kersenjam.