Gevulde passievrucht koekjes

Eigenlijk heb ik helemaal niets met valentijn, waarom op één dag lief doen, terwijl de mensen om je heen dat alle dagen verdienen. Toch vind ik het extra gebaar wat op 14 februari naar je geliefden gaat toch wel leuk. Er van uitgaande dat je de overige dagen in het jaar minstens net zo lief en attent bent natuurlijk. Deze koekjes met passievrucht deden me dan ook direct denken aan Valentijnsdag. Bak ze voor je geliefde, familie of vrienden! Of natuurlijk gewoon voor jezelf.. stiekem zijn ze te lekker om te delen!
 
Het recept voor deze passievrucht koekjes komt van de website Sweet Paul, een lifestyle magazine wat je ook per PDF kunt kopen (slechts 3 dollar, maar wel alleen te betalen met creditcard) om te lezen. Gelukkig kun je ieder magazine vooraf gedeeltelijk bekijken, waardoor je ook al genoeg inspiratie kan opdoen. Naast koken en bakken staan er ook leuke DIY’s en knutselprojecten in de magazines.
Gevulde passievrucht koekjes

Wat heb je nodig:

Voor de passievrucht vulling (curd)
– 55 gram passievrucht pulp (met zaadjes of alleen sap
– 100 gram suiker
– 85 gram boter
– 2 tl citroen sap
– 1 ei maat L op kamertemperatuur
– 1 eidooier op kamertemperatuur
Voor de koekjes
– 115 gram boter op kamertemperatuur
– 150 gram suiker
– 1 eidooier
– 2 tl vanille suiker
– 240 gram bloem
Ter decoratie:
– Poedersuiker

Bereidingswijze

Begin met het maken van de passievrucht vulling door het pulp, suiker, boter en citroensap in een kleine pan te doen. Verhit de ingrediënten zodat de suiker kan oplossen en de boter smelt, maar laat het niet koken. Klop het ei en de eidooier in een kom en blijf kloppen terwijl je langzaam het warme passievrucht mengsel toevoegt. Eenmaal samen gaat het mengsel terug in de pan om de vulling nog wat in te dikken. Blijf continu roeren op een niet te hoog vuur voor ongeveer 5-6 minuten. Laat het daarna in een kom afkoelen en zet het daarna afgedekt in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Mix voor het koekjesdeeg de boter en suikers romig en voeg daarna de eidooier toe. Mix beetje voor beetje het bloem tot je een egaal deeg hebt. Hou je kruimels? Kneed het deeg dan goed na met de hand en gebruik eventueel een klein scheutje melk.
 
Bebloem je werkblad zodat je het deeg kunt uitrollen. Steek een even aantal koekjes met een uitsteker naar keuze. Ik gebruikte een 5cm gekarteld rondje en een hartjes uitsteker met plunger die ik in een setje bij de action kocht. Voor de decoratie van het koekje haal je uit de helft van de koekjes een vormpje (bijv. hartje of rondje) waardoor je straks de passievrucht vulling mooie kan zien zitten. Leg de koekjes voorzichtig op de bakplaat met bakpapier en leg dit zo’n 30 minuten in de koelkast. Bak dan de koekjes zo’n 8 tot 12 minuten of tot ze goudbruin zijn.
 

Vullen van de koekjes

Wanneer de koekjes afgekoeld zijn smeer je op ieder onderste koekje wat passievrucht vulling, maar hou de randjes iets vrij. Doordat er straks een bovenkantje op je koekje komt druk je de vulling nog wat naar de zijkanten. Bestrooi de bovenkantjes eventueel met wat poedersuiker en leg ze daarna op het onderkantje met de passievrucht vulling. Ze zijn het lekkerst wanneer je ze in elkaar zet voor je ze gaat eten. De vulling moet namelijk in de koelkast blijven! Zelf hield ik wat vulling over, heerlijk in de yoghurt of bij wat ijs.
 
Kleine passievrucht tip: passievruchten zijn het lekkerst wanneer de schil er gerimpeld uit ziet. Het lijkt alsof ze misschien al te rijp zijn, maar juist dan zijn ze extra zoet.
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *