Chocolade whoopies met kruidnoten
Wat heb je nodig:
– 90 gram cacao poeder
– 7 gram bakpoeder
– 100 gram boter op kamertemperatuur
– 200 gram bruine basterd suiker
– 1 ei
– 1 tl vanille extract
– 240 ml melk
Bereidingswijze
Verwarm dan de oven voor op 190 graden Celsius en zeef alvast de droge ingrediënten (bloem, cacao en bakpoeder) in een kom. Mix in een andere kom de boter met de suiker romig. Voeg dan het ei en de vanille extract toe. Mix dit zo’n twee minuten en voeg dan om en om het bloemmengsel en de melk toe tot je een plakkerig en dik beslag hebt. Roer dit nog even kort door met een spatel om zeker te weten dat je een egaal mengsel hebt.
Ik gebruikte mijn whoopie bakvormen (wel invetten), dit is een bakplaat met daarin 12 kuiltjes. Je zou het kunnen zien als een cupcake bakvorm maar dan veel minder diep. Heb je deze niet? Leg dan wat vellen bakpapier klaar om straks het beslag op de bakken en laat tussen de bollen voldoende ruimte. Angelique deed het met een lepel, ik gebruikte mijn kleine 4 cm ijsknijper voor dit werkje. Slim is wel om deze even in te vetten zodat het beslag straks makkelijk uit de lepel komt. Uit het beslag haalde ik 30 halve bolletjes, wat resulteerde in 15 whoopies.
Bakken
Wanneer de whoopies op je bakvorm/bakpapier liggen bak je ze zo’n 10/11 minuten op 190 graden Celsius. Test of ze gaar zijn door een satéprikker in het midden van een whoopie te prikken. Bij het gebruik van een whoopie bakvorm is het slim om ze eerst twee minuten te laten liggen voor je ze eraf haalt (wacht niet tot ze koud zijn). Leg ze even op de kop zodat ze goed kunnen afkoelen. Wanneer ze afgekoeld zijn kun je de vulling erop doen. Ik wilde dit eerst met mijn wilton 1M spuitmondje doen, zodat je een mooie swirl aan de binnenkant zou zien. Echter waren mijn kruidnoten nog niet fijn genoeg waardoor het spuitmondje verstopt raakte. Ik heb daarom een wilton 1A gebruikt, maar een spuitzak zonder spuitmondje voldoet ook hiervoor.
De whoopies zijn heerlijk smeuïg en echte chocolade cakejes. De vulling maakt het dan ook af en tot een geheel, je kunt variëren door de botercrème al een smaakje te geven, of om hem gewoon simpel te houden en op te leuken met stukjes kruidnoten of chocolade kruidnoten.
In het recept voor de whoopie pies heb ik de crisco die Angelique gebruikt vervangen voor boter. Dit kan prima, aangezien crisco ook gebruikt wordt als vet in het recept.
Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik op twitter te vinden als @HandmadeHelenNL. Kim van Foodstyle maakt deze maand iets van mijn blog.