Chocolade whoopies met kruidnoten

Het was even stil rond de foodblogswap, maar deze maand werd hij toch weer opgestart. Omdat ik het altijd leuk vind om nieuwe blogs te ontdekken en om iets te maken waar ik een eigen twist aan moet geven melde ik mij opnieuw aan. Dit keer werd ik gekoppeld aan Bakverhalen, de blog van Angelique. Met zo’n titel kan het alleen maar over bakken gaan, een waar bak feest dus! 
 
Toen ik op de blog van Angelique de zogeheten whoopie pies voorbij zag komen wist ik direct dat ik deze wilde maken. Ze staan namelijk al een tijd op mijn lijstje en ik had zelfs al speciale whoopie bakvormen aangeschaft. Er stonden twee recepten op de blog die mij aanspraken, namelijk de chocolade whoopies en een variatie met speculaaskruiden. Het is uiteindelijk een mix geworden van beide whoopies door het ene recept te volgen en de smaak van de andere toe te voegen. Een chocolade whoopie met een vanille botercrème met stukjes kruidnoten erdoor. Yum!
chocolade whoopie

Wat heb je nodig:

– 225 gram bloem
– 90 gram cacao poeder
– 7 gram bakpoeder
– 100 gram boter op kamertemperatuur
– 200 gram bruine basterd suiker
– 1 ei
– 1 tl vanille extract
– 240 ml melk
Voor de vulling:
– 1x recept voor Swiss merengue botercrème
– 100 gram fijngehakte kruidnoten (of mini’s zoals schuddebuikjes)
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de botercrème, volg het recept wat ik bij de benodigdheden heb gelinkt. Misschien is dit even een werkje wanneer je het voor het eerst maakt, maar absoluut de moeite waard. Hak de kruidnoten super fijn (anders blijven ze vastzitten in je spuitmond) en meng dit door de botercrème. Zet dit aan de kant (buiten de koeling) tot je whoopies zover zijn.

Verwarm  dan de oven voor op 190 graden Celsius en zeef alvast de droge ingrediënten (bloem, cacao en bakpoeder) in een kom. Mix in een andere kom de boter met de suiker romig. Voeg dan het ei en de vanille extract toe. Mix dit zo’n twee minuten en voeg dan om en om het bloemmengsel en de melk toe tot je een plakkerig en dik beslag hebt. Roer dit nog even kort door met een spatel om zeker te weten dat je een egaal mengsel hebt.

Ik gebruikte mijn whoopie bakvormen (wel invetten), dit is een bakplaat met daarin 12 kuiltjes. Je zou het kunnen zien als een cupcake bakvorm maar dan veel minder diep. Heb je deze niet? Leg dan wat vellen bakpapier klaar om straks het beslag op de bakken en laat tussen de bollen voldoende ruimte. Angelique deed het met een lepel, ik gebruikte mijn kleine 4 cm ijsknijper voor dit werkje. Slim is wel om deze even in te vetten zodat het beslag straks makkelijk uit de lepel komt. Uit het beslag haalde ik 30 halve bolletjes, wat resulteerde in 15 whoopies.

Bakken

Wanneer de whoopies op je bakvorm/bakpapier liggen bak je ze zo’n 10/11 minuten op 190 graden Celsius. Test of ze gaar zijn door een satéprikker in het midden van een whoopie te prikken. Bij het gebruik van een whoopie bakvorm is het slim om ze eerst twee minuten te laten liggen voor je ze eraf haalt (wacht niet tot ze koud zijn). Leg ze even op de kop zodat ze goed kunnen afkoelen. Wanneer ze afgekoeld zijn kun je de vulling erop doen. Ik wilde dit eerst met mijn wilton 1M spuitmondje doen, zodat je een mooie swirl aan de binnenkant zou zien. Echter waren mijn kruidnoten nog niet fijn genoeg waardoor het spuitmondje verstopt raakte. Ik heb daarom een wilton 1A gebruikt, maar een spuitzak zonder spuitmondje voldoet ook hiervoor. 

De whoopies zijn heerlijk smeuïg en echte chocolade cakejes. De vulling maakt het dan ook af en tot een geheel, je kunt variëren door de botercrème al een smaakje te geven, of om hem gewoon simpel te houden en op te leuken met stukjes kruidnoten of chocolade kruidnoten.

In het recept voor de whoopie pies heb ik de crisco die Angelique gebruikt vervangen voor boter. Dit kan prima, aangezien crisco ook gebruikt wordt als vet in het recept.

Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter.  Zelf ben ik op twitter te vinden als @HandmadeHelenNL. Kim van Foodstyle maakt deze maand iets van mijn blog.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.