Puddingbroodjes

Toen ik deze puddingbroodjes in het boek ‘meesterlijk bakken’ van Robèrt van Beckhoven zag wist ik dan ook direct dat ik ze wilde proberen! Ik en gist gaan nog niet hand in hand, al lukt een vlaaideegje of pizza deeg me al prima. Bij brood ben ik toch altijd de klos en is het vaak net niet zo luchtig als zou moeten. Deze keer viel het me 100% mee. Alleen het insmeren van de randjes had iets anders gemoeten dan ik deed, ik was wat te zuinig met de olie. Bij Robért zijn het net echte lippen die zich openen voor een heerlijke room. De mijne moest ik toch echt losscheuren helaas. Toch was de pret er niet minder om.
 
Voor de banketbakkersroom (gele room) geeft Robèrt in zijn boek ook een recept. Echter is dit met custard poeder in plaats van eidooiers. Handig dacht ik, zo hou ik geen eiwitten over. Toch smaakt het dusdanig anders dat me bijna gesmeekt werd om toch mijn eigen banketbakkersroom te maken en als vulling te gebruiken de volgende keer. Dat recept heb ik dan ook hieronder beschreven en niet de versie uit het boek.
Puddingbroodje

Wat heb je nodig:

Voor 15 broodjes
– 500 gram tarwebloem
– Half los geklopt ei (de rest gebruik je voor het afstrijken)
– 10 gram zout
– 20 gram roomboter
– 20 gram margarine
– 15 gram basterdsuiker
– 30 gram verse gist, of 10 gram gedroogde gist
– 280 ml melk
– Scheutje olie voor de afwerking
Voor de vulling
– 500 ml melk
– 150 gram suiker
– 4 eidooiers
– 2 el bloem
– Merg van 1 vanille stokje 
Voor de afwerking
– Gesmolten roomboter
– Poedersuiker
 

Bereidingswijze

Robèrt vertelde tijdens zijn workshop bij de boekpresentatie dat het helemaal niet verkeerd is om met de staande mixer je deeg te kneden. Het is veel sneller dan handmatig kneden, hier heeft Robert een filmpje van gemaakt. Voeg alle ingrediënten in je kom en laat je mixer zo’n 3 minuten draaien op een langzame snelheid, zodat alles goed kan mengen. Mix het daarna zo’n 5 tot 6 minuten op een hogere snelheid. Het deeg is goed wanneer het elastisch voelt en je een dun vliesje van het deeg kunt maken, waar je bijna door heen kunt kijken zonder dat het deeg scheurt. Een vliesje maak je door het deeg uit te trekken met je vingers, door zachtjes te tikken waardoor het dunner wordt. Kneed het deeg dan kort door met de hand, waardoor je het kunt vormen.
 
Vorm van het deeg direct al 15 bolletjes van ongeveer 60 gram, die je strak opbolt. Je doet dit door een kommetje van je hand te maken, waarbij je hand op je werk oppervlak steunt en je duim omhoog staat. Rol hierin je deeg tot een bolletje. Klik hier om het Robèrt eens te zien doen. Laat dit minimaal 15 minuten rusten op een tochtvrije plek. Leg ze daarna op je werkblad en rol ze vanuit het midden tot een ovaal van ongeveer 10 cm. Hou aan beide uiteindelijk dikkere uiteinden, zoals Robèrt  in onderstaand filmpje laat zien.
 

Het vormen van de ‘lippen’

Smeer olie op een van de twee dikkere uiteindes. Kwast het de hele uiteinde in en doe dit ook iets naast de randjes aan de voorkant van de ‘lippen’. Dit zorgt ervoor dat je het broodje straks makkelijk kunt openen zonder dat je hoeft te scheuren. Wees hierbij royaal en niet te voorzichtig, anders moet je net als mij alsnog scheuren. Vouw het deeg dan dubbel en druk het zachtjes aan.
 
Leg de gevormde broodjes op een ingevette bakplaat en bestrijk de broodjes met het overgebleven ei. Laat de broodjes dan zo’n 45 minuten narijzen op een tochtvrije plek van zo’n 20 tot 22 graden Celsius wanneer dit in je oven kan, met op de bodem een bakje met warm water wat voor wat stoom zorgt. Heb je geen oven die op 20 graden kan, zorg dan voor een tochtvrije ruimte waar het ongeveer 30 graden Celsius is. Belangrijk is dat de ondergrond niet koud is en je een licht bebloemde theedoek over de broodjes legt. 


Dit filmpje hoort bij de website ‘meesterlijk brood‘, onderdeel van Robèrts boek!

Banketbakkersroom

Maak tijdens het narijzen de banketbakkers room. Breng in een pan de melk aan de kook met ongeveer de helft van de suiker en de het merg van de vanille. Zelf gebruik ik vanille poeder, wat gemaakt wordt van gedroogde en vermalen vanille peulen. Ik kocht het per ongeluk in Duitsland tijdens een supermarkt tripje. Per ongeluk, omdat ik in de veronderstelling was dat het vanillepasta was, die ik Amerikaanse bakkers vaak zie gebruiken. 
 
Roer de eidooiers met de overige suiker los en roer hier de bloem door. Meng dan een grote scheut warme melk door het eimengsel en roer dit goed door. Op die manier wennen de eidooiers aan de temperatuur en krijg je straks geen roerei. Schenk dit daarna goed roerend terug in de pan en breng de banketbakkersroom aan de kook. Laat dit zo’n 3 minuten blubben, waardoor het gaart en indikt. Spoel een bord of plaatje af met koud water en giet hier de banketbakkersroom op om het af te laten koelen. Dek het af met plastic, waarbij de plastic de room raakt zodat er geen vel kan vormen. 
 

Bakken

Wanneer de broodjes hun narijs hebben gehad wordt het tijd om ze te bakken. Verwarm je oven naar 240 graden Celsius en bak ze daarna zo’n 10 minuten op deze temperatuur tot de broodjes mooi bruin zijn. Smelt ondertussen alvast boter, om de broodjes direct na het bakken hiermee in te smeren. Door de warmte blijft de boter plakkerig na het afkoelen en door de plakkerige boter blijft het poedersuiker mooi op het broodje liggen bij het decoreren.
 
Laat de broodjes afkoelen en vul een spuitzak met de banketbakkersroom. Maak de broodjes open aan de opstaande randjes, als het goed is gaat dit mooi open en vul ze met een zigzag beweging. Bestrooi de puddingbroodjes daarna met poedersuiker en eet smakelijk!
 
[bol_product_links block_id=”bol_5622b33965d60_selected-products” products=”9200000028985200″ name=”meesterlijkbrood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Puddingbroodjes”
  1. Jan van Hal says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.