Kaneel siroop voor in de koffie
Dat niet alles wat je kant en klaar kunt kopen even moeilijk hoeft te zijn om na te maken bewijst deze kaneel siroop. Je kent hem vast als je in koffiezaakjes komt en daar koffie met een smaakje kiest. Als ik eerder ontdekt had hoe makkelijk het was om een eigengemaakte fles kaneel siroop voor in de koffie te maken was dit vast een gewoonte geworden.
Mijn liefde voor kaneel in de winter heb ik inmiddels wel kenbaar gemaakt, mijn kopje koffie of cappuccino wordt met deze siroop dan ook net even iets specialer. Andere smaakjes staan ook op mijn probeer lijstje, heerlijke caramel siroop bijvoorbeeld. Mocht je de hoeveelheid (zo’n 300ml) teveel vinden.. het recept is ook goed te halveren! Al kun je ook altijd een flesje cadeau doen natuurlijk.
Wat heb je nodig:
– 3 kaneel stokjes
– 50 gram lichtbruine basterdsuiker
– 150 gram kristalsuiker
– 240 ml water
– 1 tl vanille extract
– 50 gram lichtbruine basterdsuiker
– 150 gram kristalsuiker
– 240 ml water
– 1 tl vanille extract
Bereidingswijze
Om deze kaneel siroop te maken begin je met de siroop. Meng en verwarm in een steelpannetje het water met de suikers tot het opgelost is en alle kristal deeltjes zijn opgelost. Laat het langzaam aan de kook komen maar pas goed op. de siroop wordt erg heet. Voeg dan de kaneelstokjes toe aan de siroop en laat dit ongeveer 30 tot 45 minuten langzaam en zachtjes borrelen. De kaneel kan op die manier goed smaak afgeven aan de siroop.
Laat dan de siroop een poosje staan zodat het alvast wat kan afkoelen en verwijder dan pas de kaneelstokjes en voeg het vanille extract toe. Giet het mengsel in een flesje met ongeveer 300ml inhoudt met een trechtertje zodat er niets verloren gaat. Bewaar de siroop op een koele donkerdere plek tot 3 maanden. Heerlijk in de koffie, maar ook goed te gebruiken wanneer je slagroom een extra smaakje wil geven.
11 Responses to “Kaneel siroop voor in de koffie”
Hallo Helen, waneer voeg je het vanille extract toe en waarom doe je dit erbij? Wordt het dan niet meer kaneel/vanille?
De vanille voeg je als laatst toe en is zo minimaal dat je het niet direct proeft, maar er voor zorgt dat de smaak van de kaneel in balans is.
Hi Helen,
Bedankt voor je recept. Ik het gevolgd maar mijn siroop is versuikerd en gestold. Heb je een tip om dit te voorkomen?
Groetjes Seraja
Hi Seraja, wat vervelend! Was de suiker goed opgelost in het water toen je dit langzaam ging verwarmen? Langzaam is met deze siroop wel het belangrijkst
Als je roert kan het gaan schuimen en wordt het een soort kaneelsuiker. Om dit te voorkomen moet je dus niet roeren maar kan je het pannetje rustig heen en weer bewegen als je de neiging krijgt om te roeren.
Hoi Helen,
Vraagje: 30-45 minuten rustig laten pruttelen. Is dat met of zonder deksel op de pan? Zonder verdampt er veel water maar met kan een te waterige siroop geven. Wat is je advies?
Alvast bedankt!
Hi, ik doe het graag zonder deksel anders werden mijn siropen inderdaad te waterig.
Ik woon in spanje en kan hier geen bruine basterssuiker kopen , kan ik iets anders gebruiken?
Je kunt het vervangen door kristalsuiker, de smaak zal dan iets verschillen van bruine basterd suiker. Door melasse en karamel aan suiker toe te voegen krijg je licht en donkerbruine basterdsuiker.
Bruine (basterd)suiker kun je kopen bij de Carrefour of de Corte Inglés.
Kristalliseren van suiker in zelfgemaakte siroop kun je voorkomen door iets citroenzuur toe te voegen.