Kaneel brood

Kaneel hoort wat mij betreft echt bij de herfst en winter, maar ook zeker bij de kerst! Van het kerstontbijt dit jaar wil ik dit jaar iets speciaals maken. Nu ik zelf meer brood bak, wil ik dit voor de kerst ook doen. Zo mag een kaneel brood ook niet ontbreken dit jaar. Ik heb natuurlijk al eens de kleine individuele rolletjes gebakken maar dit kaneel brood in de vorm van een groot opgerold broodje staat wel heel spectaculair!
 
Voor het deeg gebruik ik het zoete deeg van Levine, die ik al vaker met jullie heb gedeeld. Ik moet eerlijk zeggen, dat het voor een grote rol wat aan de slappe kant is, al zie je daar na het bakken niets meer van. Doordat het prima in de broodmachine kan worden gekneed en de eerste rijs kan doormaken, is dit het perfecte deeg om in de machine klaar te zetten voor de volgende ochtend. Zo hoef je niet onwijs vroeg op, maar kun je timer van de meeste machines zo instellen dat het eerste gedeelte van dit brood in gang wordt gezet, terwijl je nog heerlijk in bed ligt.
Kaneel brood | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor het deeg
– 400 gram tarwebloem
– 5 gram instant gist
– 180 gram melk (ik nam halfvol)
– 1 ei maat L
– 50 gram suiker
– 55 gram zachte ongezouten boter
– 7 gram zout
Voor de vulling
– 25 gram gesmolten boter
– 150 gram suiker
– 2 tl kaneel
Decoratie 
100 gram poedersuiker
– Beetje melk
 

Bereidingswijze

Dit brood is door zijn vorm bijzonder om te zien, waarbij het glazuur het helemaal af maakt. Ik bak hem dan ook in een 26cm springvorm. Wanneer je liever teren kleinere broden bakt, gebruik dan twee 18cm bakvormen.
 
Bij gebruik van een broodbakmachine voor dit klusje, voeg je alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de machine. Laat dit zo’n 15 minuten kneden en tijdens de rijs functie tot het dubbele volume rijzen. 
 
Voor het kneden met een staande mixer of met de hand, voeg je de helft van de bloem, de gist, de suiker en de boter in de kom van de mixer. Wrijf de boter er met je vingertoppen door zodat het alvast egaal verdeeld is. Meng daarna de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Meng vervolgens 3 minuten op de een-a-hoogste stand, tot een egaal deeg. Voeg daarna het zout en de rest van de bloem toe en meng dit in de machine met de deeghaak op een middelhoge stand, in ongeveer 15 minuten tot een mooi en soepel deeg.
Het deeg laat dan vanzelf los van de wanden van de kom, maar zal aan de onderkant nog iets plakken, denk hierbij aan het plakrandje van een post-it blaadje. Vet de kom dan lichtjes in en zet het afgedekt weg, zodat het deeg in ongeveer 1,5 uur kan rijzen tot het verdubbeld in volume is.
 
Het deeg rolt makkelijker uit nadat het even kort heeft kunnen rusten op een licht ingevette werkplek. Dit doe je door het op je werkplek te storten, de lucht eruit te drukken en het dan afgedekt zo’n 10 tot 20 minuten te laten liggen. Rol het deeg uit tot een rechthoek van zo’n 40 x 30 cm. Meng het kaneel met de suiker. Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg en bestrooi het gelijkmatig met het suiker mengsel en bestrooi ook de randen. Vet dan alvast de bakvorm in. Papier is in dit geval niet nodig.
 

Het deeg vormen

Snij het deeg in de lengte in 6 stroken. Rol de eerste strook niet te strak maar zeker niet te los op en zorg dat je van begin, midden tot eind een even dikke rol hebt. Zet deze rol in het midden van de bakvorm en rol hier al je stroken omheen. Mocht het niet lukken met de lange repen deeg, snij ze dan een keer door en knijp iedere keer de nieuwe strook samen met het einde van de laatste. Druk het geheel een beetje plat en dek het nogmaals af voor de tweede ijs. Deze duurt ook ongeveer een uur. 
 
Verwarm zo’n 15 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 180 graden Celsius. Wanneer je deeg wederom bijna verdubbeld is is het tijd om het brood te bakken. Bak het kaneel brood in het midden van de oven in zo’n 25 tot 30 minuten gaar en bruin. Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en laat hcet afkoelen op een rooster. 
 
Meng de poedersuiker met wat druppels melk tot een gladde en dikke consistente om je brood te decoreren.
Print Friendly, PDF & Email
8 Responses to “Kaneel brood”
  1. ohladybake says:
  2. José says:
    • HandmadeHelen says:
  3. Lien says:
    • HandmadeHelen says:
  4. Fiona Hol says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.