Slagroomtruffels

Het is schandalig hoelang dit recept voor slagroomtruffels al als concept in mijn blog staat. Klaar om gepubliceerd te worden, alleen ontbrak er één ding.. Een foto! Afgelopen december maakte ik deze truffels weer, in eerste instantie waren ze bedoeld voor de kerstdagen, maar met alle drukte daaromheen kwam ik er niet aan toe en maakte ik ze daarna.
 
De slagroomtruffels zijn eenvoudig te maken en strak afgewerkt hoeven ze al helemaal niet. De lekkerste truffels vind ik namelijk van die rustiek ogende truffels met een dikke laag chocolade en een laagje cacao. Wie van chocolade houdt en van een heerlijke vulling wordt zonder twijfel gelukkig wanneer je ze dit voorschotelt. Perfect voor een thee date, high tea of super leuk in een mooi zakje als cadeautje. Perfect ook voor Valentijnsdag!
Slagroomtruffels

Wat heb je nodig:

– 130 gram slagroom
– 130 gram roomboter op kamertemperatuur
– 130 gram fijne suiker
– 1 tl vanille extract
– 250 gram pure chocolade
– Cacao poeder (ongezoet)
 

Bereidingswijze

Kook de slagroom met de suiker zachtjes tot de suiker volledig is opgelost.  Het mengsel veranderd van kleur, van wit naar een licht gele kleur. Roer de vanille extract door dit mengsel en zet het even apart tot het weer op kamer temperatuur is. Klop de roomboter wat luchtig en voeg hier beetje voor beetje het slagroom mengsel door. Doe dit niet in één keer, dan gaat je mengsel schiften en kan je het eigenlijk direct weg doen. Het opstijven van een geschift mengsel lukt namelijk niet, waardoor je mengsel niet stevig genoeg is om door de chocolade te halen.
 
Spuit met een spuitzak het mengsel in dopjes of langwerpige streepjes (ongeveer 25) op een vel bakpapier wat op een bord of dienblad ligt. Sommige mensen steken er een prikkertje in, ik sla dit meestal over omdat mijn vriezer dan niet dicht wil. Laat het mengsel ongeveer een uur in de vriezer liggen en smelt daarna de chocolade au bain marie. Doe ook alvast wat cacao in een schaaltje of op een bord.
 
Haal de slagroom hoopjes per duo uit de vriezer (anders smelt de rest) en doop ze in de chocolade. Ik doe dit zelf altijd met een vorkje wat slechts twee tanden heeft. Laat ze kort uitlekken door het vorkje op de rand van de kom te tikken en rol ze dan direct door de cacao. De cacao blijft alleen aan nog niet gestolde chocolade plakken en doordat de truffels erg koud zijn stolt de chocolade snel.  Laat de truffels verder uitharden en tik het overtollige cacao voor je de truffel eet, een mond vol cacao is namelijk niet zo´n lekker iets. Bewaar de slagroomtruffels in de koelkast en enjoy! Ze zijn te lekker om niet te delen, je kunt ze zelfs een week in de koelkast bewaren.
Print Friendly, PDF & Email
3 Responses to “Slagroomtruffels”
  1. Mieke Smetsers says:
  2. Ria Versteeg says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.